latinica  ћирилица
09/05/2021 |  20:30 ⇒ 10/05/2021 | 10:46 | Autor: SRNA

Dodik: Srbi imaju nestabilno i zlonamjerno okruženje

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras Srni u Beogradu da su Srbi u stradalničkom 20. vijeku izgubili oko dva miliona i 300 hiljada ljudi, ali da taj vijek kao da se nije završio ni danas, jer Srbi imaju nestabilno i zlonamjerno okruženje.
Milorad Dodik (Foto:  D. Pozderović) -
Milorad Dodik (Foto: D. Pozderović)

- Ali, ono što je dobro iz svih tih stradanja i žrtava jeste da su Srbi spoznali šta je to sloboda, koliko je važna i koliko je važno da se Srbi bave sobom i svojim interesima ne ugrožavajući druge - rekao je Dodik uoči svečane akademije povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu.

Prema njegovim riječima, problem je bio što su više od 100 godina drugi Srbima nametali svoje okvire i od njih tražili određeno ponašanje.

- Naš jedini interes je izgradnja naše dvije države - Srbije i Republike Srpske. Sa Srpskom nema nikakve kalkulacije, što se njenog postojanja tiče - rekao je Dodik.

On je naglasio da su Srbi častan narod i da su uvijek bili na svijetloj strani istorije.

- Srbi su dali svoje živote za slobodu naroda i to je ono što je najčasnije što čovjek može da učini. Zato je važno da se prisjetimo stradanja, ali jednako tako i pobjede koja je integrisana u pobjedu čovječanstva nad fašizmom - poručio je Dodik.

On je istakao da su, nažalost, Srbi lakovjerno dopustili da ih Hrvati pobiju u NDH, dodajući da je u Drugom svjetskom ratu je stradalo više od milion Srba.

- Ako tome dodamo još oko 1,3 miliona srpskih žrtava Velikog rata onda se sagledava obim stradanja u prošlom vijeku - rekao je Dodik.

U Narodnom pozorištu u Beogradu večeras se održava svečana akademija povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu, kojoj prisustvuju predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.