latinica  ћирилица
10/05/2021 |  07:26 ⇒ 12:30 | Autor: SRNA

Obilježavanje 29 godina od zločina u Dobrovoljačkoj

U Istočnom Novom Sarajevu danas se obilježava 29 godina od zločina koji su nad pripadnicima ЈNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu izršili pripadnici takozvane Armije BiH, teritorijalne odbrane i paravojnih muslimanskih formacija.
Dobrovoljačka - Foto: RTRS
DobrovoljačkaFoto: RTRS

Obilježavanje počinje služenjem pomena stradalim pripadnicima ЈNA u Dobrovoljačkoj ulici na vojničkom groblju u Miljevićima u Istočnom Sarajevu, te polaganjem vijenca i cvijeća kod spomen-krsta.

Iz Narodne skupštine je najavljeno da će obilježavanju prisustvovati narodni poslanik Miroslav Vujičić.

Ranije je najavljeno da će programu obilježavanja prisustvovati predstavnici institucija Republike Srpske, rukovodstva grada Istočno Sarajevo i pripadajućih opština, kao i delegacije Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, te nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović tada je rekao da će ovaj događaj biti obilježen danas umjesto 3. maja jer se u dogovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom parastosi ne vrše sedam dana prije i sedam dana poslije Vaskrsa.

U napadima pripadnika takozvane Armije BiH, Teritorijalne odbrane i paravojnih formacija, koji su se odigrali 2. i 3. maja u Sarajevu, tokom dogovorenog mirnog povlačenja iz Sarajeva, poginula su 42 pripadnika ЈNA.

Iako je bezbjednost vojnika garantovao tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović, kolona ЈNA nije bezbjedno izašla iz Sarajeva, već je prekinuta i napadnuta.

Za samo nekoliko dana mučki su ubijena 42 pripadnika ЈNA, 71 je ranjen, dok ih je 207 zarobljeno.

Prema nacionalnom sastavu, ubijena su 32 Srbina, šest Hrvata, dva muslimana i dva Albanca, među kojim 10 oficira, 28 vojnika i četiri građanska lica koja su radila u ЈNA.

Događaj će biti obilježen uz poštovanje mjera Republičkog štaba za vanredne situacije, uz skraćeni program i ograničeni broj građana.