latinica  ћирилица
10/05/2021 |  07:37 ⇒ 07:38 | Autor: SRNA

Tužilac iznosi žalbu na presudu Mehmedagiću

U Sudu BiH danas će biti održano ročište u predmetu protiv direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije Osmana Mehmedagića i rukovodioca u ovoj agenciji Muhameda Pekića, na kojem će Tužilaštvo iznijeti žalbu na prvostepenu oslobađajuću presudu, a odbrane odgovor na žalbu.
Osman Mehmedagić (foto:Vijesti.ba/RAS Srbija) -
Osman Mehmedagić (foto:Vijesti.ba/RAS Srbija)

Sud BiH izrekao 19. februara oslobađajuću prvostepenu presudu Mehmedagiću i Pekiću, koji su optuženi za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Sudija u ovom predmetu Branko Perić rekao je na posljednjem ročištu, kada je izrečena prvostepena presuda, da se Mehmedagić i Pekić oslobađaju optužbe jer nije dokazano da su krivi na način kako je opisano u optužnici.

- Ovaj proces se može porediti sa hibridnim ratom. Primili smo dva otvorena pisma u toku trajanja procesa. Duh politike lebdi nad ovim predmetom - rekao je Perić, koji smatra da su svjedoci, što se rijetko dešava, srušili koncept optužnice.

Oslobađajuću presudu sudija Perić izrekao je u ekspresno kratkom roku, pola časa nakon okončanja iznošenja završnih riječi Tužilaštva BiH i odbrane.

Iznoseći završne riječi, tužilac Oleg Čavka je zatražio da se Mehmedagiću po pravosnažnosti presude izrekne mjera bezbjednosti u trajanju od pet godina s ciljem zabrane rada i pristupa tajnim podacima.

- Krivična djela koja se optuženima stavljaju na teret imaju sva obilježja zloupotrebe položaja zarad vlastitog interesa. Direktor OBA i njegov `intimus` su prijetnja po bezbjednost BiH, a ne oni koji su slali prijave - rekao je Čavka i istakao da su tokom postupka dokazani svi navodi iz optužnice.

Mehmedagićev advokat Senka Nožica je nakon izricanja oslobađajuće presude ocijenila da se cijelim postupkom na neki način željela učiniti velika šteta jednoj od značajnih institucija u BiH, a to je OBA.

- Sudija Perić je sve rekao, a rekao je ono što je rekla odbrana - ovdje se vodio rat, politički odstrijel preko Suda protiv našeg branjenika - smatra Nožica.

Mehmedagić, kao direktor OBA i Pekić, kao rukovodilac Odsjeka za sajber bezbjednost u Agenciji, optuženi su za neovlašteno dobijanje informacija o pošiljaocu anonimne prijave protiv Mehmedagića.

U optužnici je navedeno da su oni na neutvrđen način saznali da je podnesena anonimna prijava, a Pekić je, prema naređenju Mehmedagića da mu pribavi snimak, kontaktirao direktora BH pošte. Oni su tražili izuzeće snimka s nadzorne kamere iz BH pošte navodeći da je riječ o državnoj tajni.