latinica  ћирилица
10/05/2021 |  10:01 ⇒ 10:05 | Autor: Agencije

Јerusalim: Sukobi u Izraelaca i Palestinaca počeli od ranog jutra (VIDEO)

Policija je danas odlučila da zabrani Јevrejima da uđu u područje Hramovne gore u Јerusalimu, a bila je spremna i da razmatra da li da dozvoli planiranu paradu izraelskih nacionalista, usljed upozorenja od bezbjednosnih snaga da bi "marš zastava" mogao da dovede do dalje eskalacije nasilja, prenio je "Tajms of Izrael" dodajući da su počeli neredi.
Sukobi u Јerusalimu - Foto: AFP/Getty images
Sukobi u ЈerusalimuFoto: AFP/Getty images

Veliki sukobi su počeli jutros na Hramovnoj gori, kada je policija upala u to područje nakon što se na hiljade Palestinaca okupilo tamo tokom noći, a za to vrijeme su skupljali kamenje i razno ručno izrađeno oružje.

Policija je napadnuta i odmah je odgovorila šok bombama, a na desetine demonstranata su bacali kamenje sa Hramovne gore na put južno od kompleksa, čime su blokirali put, ali niko nije povrijeđen, niti je nanesena materijalna šteta.

U nedjelju uveče je došlo do žestokih okršaja između palestinskih demonstranata i izraelske policije, a najmanje 25 osoba je povrijeđeno i 23 uhapšeno.

Hramovna gora je sveto mjesto i za Izraelce i za Palestince. Na ovom mjestu se nalazi džamija Al-Aksa, treće najsvetije mjesto u islamu, a Јevreji ga poštuju kao svoje najsvetije mjesto, gdje su stajala oba biblijska hrama.

– Nakon bezbjednosne procjene koju smo nedavno donijeli, policijski načelnik Kobi Šabtai je odlučio da u ovom trenutku ne dozvoli posjete Hramovnoj gori – navela je policija u današnjoj izjavi i zabrana se odnosila na ulazak Јevreja.