latinica  ћирилица
10/05/2021 |  12:02 ⇒ 12:59 | Autor: RTRS

Od zločina nad pripadnicima ЈNA u Dobrovoljačkoj ulici 29 godina (FOTO/VIDEO)

U Istočnom Novom Sarajevu danas se obilježava 29 godina od zločina nad pripadnicima ЈNA u Sarajevu koji je kulminirao napadom na vojnu kolonu u Dobrovoljačkoj, 3. maja 1992.godine.
Obilježavanje 29 godina od zločina u Dobrovoljačkoj - Foto: RTRS
Obilježavanje 29 godina od zločina u DobrovoljačkojFoto: RTRS

Napad su izršili pripadnici takozvane Armije RBiH, Patriotske lige, Zelenih beretki i drugih paravojnih muslimanskih formacija.

Iako je riječ o jednom od prvih zločina u Sarajevu koji je označio početak rata, napad na vojsku koja se izvlačila uz garanciju UNPROFOR-a, do danas niko nije procesuiran.

Obilježavanje je počelo, služenjem pomena stradalim pripadnicima ЈNA u Dobrovoljačkoj ulici ali i na drugim lokacijama u Sarajevu, nakon čega će biti položeni vijenci i cvijeće kod spomen-krsta.

U dogovoru sa SPC obilježavanje je pomjereno sa 3. na 10.maj jer se parastosi ne služe sedam dana prije i poslije Vaskrsa.

Podsjećamo, krajem aprila i početkom maja 92.godine, shodno upustvima iz Direktive TO tadašanje RBiH započeta su zaprečavanja kasarni i napadi na pripadnike ЈNA u Sarajevu.

Foto: RTRS

02. maja pobijeni su vojnici na Skenderiji koji su bili u pratnji dva sanitetska vozila, 03.maja napadnuta je vojna kolona koja se u neborbenom poretku izvlačila ka Lukavici.

Prema podacima MUP-a Republike Srpske tada je ubijeno osam vojnika i oficira a ukupno tih dana 42 pripadnika ЈNA, različite nacionalnosti, više od 71 ranjeno i 207 zarobljeno.