latinica  ћирилица
10/05/2021 |  12:11 ⇒ 12:29 | Autor: RTRS

Poskupile nekretnine u Brčko Distriktu (VIDEO)

Zbog naglog skoka cijene željeza i izolacionih materijala na svjetskom tržištu, poskupile su i nekretnine u novogradnji u Brčko Distriktu. Razlog za poskupljenje željeza je smanjena privredna aktivnost zbog pendemije virusa korona u svijetu, ističu građevinari i posrednici u prodaji. Zbog toga očekuju mnogo manju potražnju stanova i komercijalnog prostora.
Repromaterijal - Foto: RTRS
RepromaterijalFoto: RTRS

Veliki nabavljači u Brčkom zatečeni su visokim cijenama željeza, i izolacionog materijala i cementa za stambenu izgradnju. Skladištari tvrde da su u posljednje 22 godine poskupljenja građevinskog materijala iznosila od 3 do 5 odsto. Cijene od februara i marta rastu nekontrolisano, i to ih, kažu, dovodi na ivicu rentabilnosti.

- Željezo je poskupilo preko 40 odsto, a juče smo dobili obavještenje da je poskupilo 80 maraka po toni, a nova cijena se ponovo formira u ponedjeljak - rekao je Јovica Tadić, vlasnik građevinske firme.

Građevinari su zbog toga, uglavnom, povećali cijene stanova, što je izazvalo manju potražnju na tržištu nekretnina, koje je sve doskora, bilo najstabilnije.

- U Brčkom su već neki investitori povećali cijenu stanova za otprilike 50 maraka po kvadratnom metru, a samim tim, već mnogi kupci odustaju od kupovine - kaže Zorica petrović, agent za prodaju nekretnina.

Ima i onih koji još nisu povećali cijenu stanova, i ona je oko 1.400 maraka po kvadratnom metru. Ipak, zbog opstanka preduzeća u nepovoljnim uslovima, uskoro će i oni podići cijene stanova i komercijalnih prostora.

Ugradnja skupljeg repromaterijala, povećala je cijenu stanova i do 30 hiljada maraka po stambenoj jedinici, kažu građevinari. Tako se cijena dvosobnog stana kreće od 90 do 110 hiljada maraka, a do skoro se takav stan mogao kupiti po cijeni od 80 hiljada KM.

Građevinari i posrednici u prodaji strepe da bi novoformirana cijena od oko 1.600 maraka po kvadratnih metara mogla i dalje da raste, što bi sigurno ugrozilo potencijalne investitore za gradnju i kupovinu nekretnina.