latinica  ћирилица
10/05/2021 |  12:27 ⇒ 12:27 | Autor: RTS

Јapanci većinski za otkazivanje Olimpijskih igara

Najnovije istraživanje pokazalo je da je čak 59 odsto Јapanaca za definitivno otkazivanje Olimpijskih igara, dok 39 odsto njih smatra da bi najveća svjetska smotra sporta trebalo da se održi, javlja agencija Rojters.
Olimpijske igre - Foto: REUTERS
Olimpijske igreFoto: REUTERS

Istraživanje je sprovedeno nakon što je u Tokiju do kraja maja produženo vanredno stanje zbog povećanja broja oboljelih od virusa korona, a procenat vakcinasnosti stanovništva izuzetno nizak i među najnižima je kada su bogate nacije u pitanju.

Zvaničnici Međunarodnog olimpijskog komiteta, organizatori Igara u Tokiju, pa i premijer Јapana Јošihide Suga insistiraju da se Olimpijske igre održe u planiranom terminu od 23. jula do 8. avgusta, uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mjera i pridržavanje strogih kovid protokola.

Međutim, na manje od tri mjeseca do planiranog početka Olimpijskih igara pokrenuta je peticija sa željom da se Igre ne održe, koju je za prvih pet dana potpisalo više od 300.000 Јapanaca.

- Nikada nisam stavio Olimpijske igre na prvo mjesto - rekao je premijer Suga upitan da li će se nastaviti sa pripremama za održavanje Igara i ukoliko broj zaraženih virusom korona u Јapanu nastavi da raste i potom dodao:

- Moj prioritet je uvijek bio da zaštitim živote i zdravlje Јapanaca. Zato prije svega, moramo da spriječimo dalje širenje virusa - rekao je Suga.

On je ponovio da sudbina Olimpijskih igara zavisi od procjene MOK-a, a da je uloga japanske Vlade da preduzme sve neophodne korake kako bi one bile bezbjedno održane.