latinica  ћирилица
10/05/2021 |  12:54 | Autor: RTS

Fabrici: Od reformi zavisi otvaranje poglavlja

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je u programu RTS, da je reformski proces u Srbiji napredovao, ali da je mali napredak postignut u oblasti vladavini prava.
Sem Fabrici (foto: europa.rs) -
Sem Fabrici (foto: europa.rs)

Ističe da su upravo reforme u vladavini prava one koje su urgentne kako bi se zemlje članice ubijedile da Srbija može da ide naprijed.

Fabrici je naveo da je Srbija napredovala, ali da je put ka EU dugotrajan i da je sada suviše rano govoriti o otvaranju ili neotvaranju poglavlja.

- Otvaranje poglavlja je pitanje procesa koji se zasniva na reformama. Vi kao zemlja kandidat ste prihvatili čitav niz principa i vrlo konkretnih mjera koje morate da preduzmeta da biste bili dio Evropske unije te u tom smislu reformski proces u Srbiji je napredovao, ali u nekim oblastima kao što je vladavina prava je postignut mali napredak - navodi Fabrici.

- To je oblast koju najčešće pominjemo. Na kraju je na zemljama članicama da daju zeleno svjetlo, da kažu da li će se neko poglavlje otvoriti ili ne i procijene da li je postignut dovoljan napredak - navodi Fabrici i dodaje da je potrebna jednoglasnost.

On je, govoreći o otvaranju novih pregovaračkih poglavlja, ukazao da to ne treba posmatrati kao cilj sam po sebi, nego ga treba radije dovesti u vezu sa napretkom reformi koje za cilj imaju zadovoljavanje standarda EU. 

- Potrebne su nam i reforme u poljoprivredi, životnoj sredini, spoljnoj politici itd - navodi Fabrici.

Na pitanje da li je Poglavlje 35 preduslov za otvaranje nekih novih poglavlja odgovara.

- Ne bih rekao da je Poglavlje 35 dijalog Beograda i Prištine glavni preduslov za otvaranje novih poglavlja, ali svakako proces pristupanja obuhvata različite oblasti, a jedna od njih je i normalizacija odnosa sa Prištinom, druga je vladavina prava. 

Ocjenjuje da se Srbija dobro snalazi tokom pandemije.

- Procesom vakcinacije. Privreda je uspjela da se oporavi i ovo je trenutak da se ponovo fokusirate na reforme koja Srbija mora da postigne, posebno u oblasti vladavine prava i mislim da je to zadatak za 2021. godinu - ističe Fabrici.