latinica  ћирилица
10/05/2021 |  12:59 ⇒ 19:45 | Autor: SRNA

Obilježeno 29 godina od zločina u Dobrovoljačkoj ulici (VIDEO)

Parastotom i polaganjem vijenca i cvijeća kod centralnog Spomen-krsta na groblju u Miljevićima danas je u Istočnom Novom Sarajevu obilježeno 29 godina od zločina koji su nad pripadnicima ЈNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu izršili pripadnici takozvane Armije BiH, teritorijalne odbrane i paravojnih muslimanskih formacija.
Obilježavanje 29 godina od zločina u Dobrovoljačkoj - Foto: RTRS
Obilježavanje 29 godina od zločina u DobrovoljačkojFoto: RTRS

Obilježavanju su prisustvovali u ime Vlade Republike Srpske ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, u ime Narodne skupštine Srpske noslanik Miroslav Vujičić, te predstavnici institucija Republike, rukovodstva grada Istočno Sarajevo i pripadajućih opština, kao i delegacije Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, kao nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata. 

Ovaj događaj obilježen je danas, umjesto 3. maja, jer se u dogovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom parastosi ne vrše sedam dana prije i sedam dana poslije Vaskrsa.

U napadima pripadnika takozvane Armije BiH, Teritorijalne odbrane i paravojnih formacija, koji su se odigrali 2. i 3. maja u Sarajevu, tokom dogovorenog mirnog povlačenja iz Sarajeva, poginula su 42 pripadnika ЈNA.

Iako je bezbjednost vojnika garantovao tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović, kolona ЈNA nije bezbjedno izašla iz Sarajeva, već je prekinuta i napadnuta.

Za samo nekoliko dana mučki su ubijena 42 pripadnika ЈNA, 71 je ranjen, dok ih je 207 zarobljeno.

Prema nacionalnom sastavu, ubijena su 32 Srbina, šest Hrvata, dva muslimana i dva Albanca, među kojim 10 oficira, 28 vojnika i četiri građanska lica koja su radila u ЈNA.

Događaj je obilježen uz poštovanje mjera Republičkog štaba za vanredne situacije, uz skraćeni program i ograničeni broj građana.