latinica  ћирилица
10/05/2021 |  13:26 | Autor: SRNA

Frizeri i kozmetičari da dostave zahtjeve za dodjelu sredstava

Ministarstvo privrede i preduzetništva Republike Srpske podsjeća frizere i kozmetičare, te ostale privredne subjekte u Srpskoj da mogu podnijeti zahtjev za dodjelu sredstava za saniranje posljedica pandemije virusa korona za mart ove godine.
Ministarstvo privrede i preduzetništva - Foto: RTRS
Ministarstvo privrede i preduzetništvaFoto: RTRS

Iz Ministarstva podsjećaju da je Vlada Srpske nedavno donijela Uredbu o dodjeli sredstava za saniranje posljedica pandemije virusa korona za mart, te navode da Ministarstvo sprovodi postupak dodjele sredstava za poslovne subjekte i preduzetnike koji obavljaju djelatnost za njegu i održavanje tijela, kao i usluge frizera i tretmana za uljepšavanje /frizeri i kozmetičari/.

Osim njih, navodi se, zahtjev za dodjelu sredstava mogu dostaviti i drugi poslovni subjekti i preduzetnici koji obavljaju djelatnost iz nadležnosti ovog ministarstva ako posluju u okviru trgovačkog centra i ako u periodu od 26. do 29. marta nisu imali evidentiran promet putem fiskalne kase.

- Sredstva se odobravaju za svakog radnika koji je na dan 31. mart 2021. godine registrovan u Јedinstveni sistem registracije, kontrole i naplate doprinosa na puno radno vrijeme - navodi se u saopštenju.

Prema Uredbi, pojašnjava se, pojam radnik podrazumijeva lica koja su na dan 31. mart registrovani u Јedinstveni sistem registracije, kontrole i naplate doprinosa - fizičko lice koje je po osnovu radnog odnosa, u skladu sa Zakonom o radu, zaposleno kod poslovnog subjekta ili preduzetnika na puno radno vrijeme od 40 časova sedmično i samostalnog preduzetnika registrovanog u vidu osnovnog zanimanja, ako je obveznik doprinosa.

Iz resornog ministarstva naglašavaju da iznos sredstava koji se dodjeljuje po radniku predstavlja zbir prijavljenog poreza i doprinosa na lična primanja radnika za mart.

Zahtjev za dodjelu sredstava preuzima se na stranici Ministarstva privrede i preduzetništva i obavezno se dostavlja u pisanoj formi. Popunjen zahtjev se može dostaviti i u elektronskoj formi s tim da je, prema Uredbi, mjerodavan pisani zahtjev.