latinica  ћирилица
10/05/2021 |  14:25 ⇒ 14:33 | Autor: SRNA

Položeni vijenci kod Spomenika žrtvama genocida na Starom sajmištu

Kod Spomenika žrtvama genocida na Starom sajmištu danas su položeni vijenci povodom 10. maja - Dana sjećanja na žrtve Holokausta u Beogradu.
Položeni venci na Spomenik žrtvama genocida na Starom sajmištu (foto: beograd.rs) -
Položeni venci na Spomenik žrtvama genocida na Starom sajmištu (foto: beograd.rs)

Vijence su položili predsjednik Skupštine grada Nikola Nikodijević i zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, predsjednik Јevrejske opštine Beograd Aleksandar Јinker, predsjednik Gradskog odbora SUBNOR-a Bora Ercegovac, te predstavnici Udruženja "Šesta lička divizija" i diplomatskog kora.

Vesić je istakao da sedmu godinu zaredom Beograd obilježava Dan sjećanja na žrtve Holokausta sjećanjem na sugrađane jevrejske nacionalnosti koji su stradali na ovom mjestu samo zato što su bili druge vjere i nacije.

On je naglasio da ti ljudi ne smiju biti zaboravljeni, jer su dio istorije Beograda, čija je obaveza da ih se sjeća, objavljeno je na sajtu grada.

- Ovaj dan je izabran zato što je, nažalost, tog dana 1942. godine nacistički okupator proglasio Beograd gradom bez Јevreja. Na našu sreću, a na njihovu žalost, to nije bilo potpuno tačno jer su neki Јevreji uspeli da prežive tako što su se skrivali kod prijatelja Srba ili su bili u Narodnooslobodilačkoj borbi. Ali, nažalost, većina Јevreja je tragično stradala upravo ovde na ovom mjestu - rekao je Vesić.

On je dodao da očekuje da tokom narednih mjeseci bude formiran upravni odbor Memorijalnog centra Staro sajmište, potom bi trebalo da krene eksproprijacija zemljišta i objekata, a nakon toga će biti raspisan međunarodni konkurs za idejno rješenje memorijalnog kompleksa da bi iduće godine počela gradnja.

- Ovo je poslednji koncentracioni nacistički kamp u Evropi koji nije obilježen - napomenuo je Vesić.

On je istakao da će ove godine biti konačno riješen i problem Topovskih šupa, pa bi se raspisao konkurs za uređenje i izgradnju memorijalnog kompleksa.

Predsjednik Јevrejske opštine Beograd Aleksandar Јinker zahvalio je gradu za to što je prepoznao ovaj datum i naglasio da ovakvi događaji nikada ne smiju biti zaboravljeni, na prvom mjestu zbog budućih generacija.

On je podsjetio da je donesen zakon o izgradnji i osnivanju Memorijalnog centra Staro sajmište, koji će zajedno sa Topovskim šupama biti mjesto sećanja na žrtve Holokausta.

- Država je donela jedinstven zakon u Evropi o povratu imovine, a tim prihodima uspijevamo da revitalizujemo našu zajednicu i omogućimo ostarjelim članovima da žive dostojanstveno - rekao je Јinker.