latinica  ћирилица
10/05/2021 |  15:33 ⇒ 18:12 | Autor: SRNA

Poništeno rješenje Odjeljenja za prostorno uređenje Grada Banjaluka

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, kao nadležni drugostepeni organ, poništilo je rješenje Odjeljenja za prostorno uređenje Grada Banjaluka, kojim se odbija privremeno zadržavanje bašte u okviru ugostiteljskog objekta "Kajak" i spis predmeta vratilo prvostepenom organu na ponovni postupak.
Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju (foto: ilustracija) - Foto: RTRS
Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju (foto: ilustracija)Foto: RTRS

Iz Ministarstva je saopšteno da je prilikom donošenja osporenog rješenja došlo do više grubih povreda materijalnih propisa i procesnih zakona.

- Rješenje nadležnog odjeljenja Grada Banjaluka o legalizaciji "Kajak" terase očigledno je doneseno ishitreno, uz niz procesnih nedostataka i bez potpunog i pravilno utvrđenog činjeničnog stanja - navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su naveli da je prvo došlo do povrede odredbe člana 5. stav 1 Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, koji propisuje da nakon podnošenja zahtjeva za legalizaciju, nadležni organ, u ovom slučaju Grad Banjaluka, mora izvršiti uviđaj na licu mjesta, što u ovom predmetu nije urađeno.

- Takođe, bilo je neophodno da se pouzdano i bez greške utvrdi da li je izgradnja spornog objekta započela prije stupanja na snagu Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, koji je donesen u julu 2018. godine ili poslije, što u ovom slučaju nije učinjeno - navodi se u saopštenju.

Da bi se u ovom slučaju donijela ispravna odluka u smislu člana 17. stav 2 Zakona o legalizaciji, s ciljem utvrđivanja potpunog i tačnog činjeničnog stanja,
navode iz Ministarstva, predmet je potrebno upotpuniti, između ostalog, i izjavama svjedoka o vremenu izgradnje predmetnog objekta, te je potrebno saslušati i nosioca izrade urbanističko-tehničkih uslova.

S obzirom na pojačan interes javnosti iz Ministarstva traže od gradonačelnika i nadležnih organa u Gradskoj upravi, da se ponovljeni postupak u ovom predmetu vodi uz striktno poštovanje zakona i zakonskih procedura, kako bi se ubuduće izbjegle slične situacije.

- Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju podržava svaku inicijativu za zakonito korištenje objekata, ali ne može da podrži da se grubo krše propisi i donose ishitrena rješenja koja nisu u skladu sa Zakonom - navodi se u saopštenju.