latinica  ћирилица
10/05/2021 |  15:55 ⇒ 15:56 | Autor: SRNA

Tužilaštvo traži ukidanje oslobađajuće presude Mehmedagiću i Pekiću

Tužilaštvo BiH zatražilo je danas na žalbenom ročištu pred Apelacionim vijećem Suda BiH da bude ukinuta oslobađajuća presuda direktoru Obavještajno-bezbjednosne agencije Osmanu Mehmedagiću i službeniku ove agencije Muhamedu Pekiću, koji su prvostepenom presudom oslobođeni optužbi za zloupotrebu položaja.
Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Tužilac Oleg Čavka je obrazložio razloge zbog kojih je od Apelacionog vijeća zatražio da se oslobađajuća presuda ukine, ističući da je došlo do brojnih i bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, Krivičnog zakona i da je nepotpuno utvrđeno činjenično stanje.

On je naveo da su Mehmedagić i Pekić u vlastitom interesu preduzeli službene radnje za koje nisu imali ovlaštenja, ističući da je tokom postupka bilo konstantnih pritisaka Suda koji je preuzeo ovlaštenja Tužilaštva BiH.

- Tužilaštvo je u ovom postupku bilo pod konstantnim pritiskom Suda - rekao je Čavka i dodao da su optuženi zloupotrijebili položaj, a Mehmedagić je svoju poziciju iskoristio u vlastitom interesu.

Čavka je istakao da Sud BiH nije primijenio odredbe Zakona o krivičnom postupku.

On je, između ostalog, naveo da Tužilaštvu nije dopušteno ulaganje dodatnih materijalnih dokaza, te da se prilikom izricanja presude javno izneseni dio razlikovao od pismenog otpravka presude, kao i da je Sud komunicirao sa javnošću i davao uputstva novinarima kako da pišu.

- Sudija je jasno na izricanju prvostepene presude rekao da nije svaka zloupotreba krivično djelo, što dovodi u sumnju da je presuda nerazumljiva i da je protivrječna sama sebi - ocijenio je Čavka i dodao da dokazni postupak nije završen i da je obaveza Suda da pita Tužilaštvo da li ima dodatnih dokaza.

On je rekao da je, nakon iznošenja završnih riječi, u roku od 20 minuta sudija objavio presudu i da je to vrlo čudno, te da sudija nije dozvolio saslušanje određenog broja svjedoka koje je Tužilaštvo predložilo.

"Predlažem da uvažite žalbu zbog brojnih propusta i presudu ukinete", rekao je Čavka.

Odbrane Mehmedagića i Pekića su zatražile od Apelacionog vijeća da se žalba Tužilaštva odbaci kao neosnovana.

Mehmedagićev advokat Senka Nožica navela je da je riječ o političkom procesu i da se odbrana branila i odbranila svjedocima Tužilaštva.

Nožica je dodala da je odluka Suda jedina moguća i da je ovakvih optužnica sve više, ističući da žalba treba da bude odbijena.

Pekićev advokat Јasenka Rešidović rekla je da tužilac pokušava "vruć krompir" prebaciti na Sud, te da žalba treba da bude odbijena.

Prema optužnici, Mehmedagić i Pekić su u avgustu 2020. godine pribavili snimak nadzorne kamere iz "BH Pošte" i otkrili identitet pošiljaoca anonimne prijave protiv direktora OBA, ali ih je Sud BiH oslobodio optužbi Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo se žalilo tražeći da se oslobađajuća presuda, ili ukine, ili naredi novo suđenje pred Apelacionim vijećem Suda BiH.

Predsjedavajući Sudskom vijeću Staniša Gluhajić rekao je da će Sud javni pisani otpravak presude o žalbi donijeti u zakonskom roku.