latinica  ћирилица
10/05/2021 |  16:04 ⇒ 20:02 | Autor: SRNA

Osnovci u školi najkasnije do 18. juna, a srednjoškolci do 8. juna

Nastava u svim osnovnim školama u Republici Srpskoj biće završena najkasnije do 18. juna, a u srednjim do 8. juna i način izvođenja neće biti mijenjan do kraja školske godine.
Učenici (foto: banjaluka.rs.ba / Aleksandar Čavić) -
Učenici (foto: banjaluka.rs.ba / Aleksandar Čavić)

Ovo je zaključeno na današnjem sastanku koji je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić održala onlajn sa predsjednicima aktiva direktora osnovnih i srednjih škola, direktorom Republičkog pedagoškog zavoda Predragom Damjanovićem i direktorom Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo Bojanom Đenićem.

Tokom sastanka je konstatovano da je na najbolji i jedini mogući način organizovano izvođenje nastave u datim okolnostima, kao i da su svi u ovom procesu dali svoj maksimum, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Trivićeva je upoznala predsjednike aktiva direktora o tome da se u kontinuitetu prikupljaju spiskovi zainteresovanih radnika u prosvjeti i kulturi za vakcinisanje, koje je planirano u predstojećem periodu, a prema planu vakcinacije Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

- To će biti od naročite važnosti s obzirom na nastojanja da od septembra bude redovno odvijanje nastave kao što je bilo i prije pojave pandemije virusa korona - navodi se u saopštenju.

Tokom sastanka je još jednom potvrđeno da ove godine neće biti organizovana eksperimentalna mala matura, kao i da će biti zatraženo mišljenje Instituta za javno zdravstvo u vezi sa izvođenjem ekskurzija i škola u prirodi.

Na sastanku je istaknuto da je završen priručnik za nastavnike za predmete od nacionalnog značaja koji će biti primjenjivan u narednoj školskoj godini i naglašeno da će učenici prve trijade u narednoj školskoj godini imati mogućnost primjene digitalnih sadržaja, odnosno udžbenika.

Rečeno je da će Vlada obezbijediti besplatne udžbenike za učenike prvog i drugog razreda, svako treće i naredno dijete iz višečlanih porodica svih razreda osnove škole, odlične učenike iz višečlanih porodica, te pobjednike takmičenja.

- Takođe, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva radi na reviziji i adaptaciji postojećih udžbenika, pregledu sadržaja, a u skladu sa Pravilnikom o standardima udžbenika za osnovne škole - navodi se u saopštenju.

Trivićeva je napomenula da se radi na izradi strategije razvoja obrazovanja za period od 2021. do 2030. godine.

Republički pedagoški zavod je predstavio novi nastavni plan za osnovno vaspitanje i obrazovanje, te reformu gimnazija.

Do kraja mjeseca biće objavljen konkurs za upis učenika u prve razrede srednjih škola u školsku 2021/22. godinu, a i ove godine biće stipendirani učenici prvog razreda koji se odluče za deficitarna zanimanja.