latinica  ћирилица
10/05/2021 |  16:05 ⇒ 16:05 | Autor: SRNA

Broj riješenih predmeta u odnosu na priliv 100 odsto

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović i predsjednici okružnih sudova u Srpskoj konstatovali su danas da su ovi sudovi završili značajan broj predmeta, uprkos teškoćama koje se odnose na prilagođavanje načina i organizacije rada propisanim epidemiološkim mjerama tokom pandemije virusa korona.
Ministarstvo pravde (foto: ilustracija) - Foto: RTRS
Ministarstvo pravde (foto: ilustracija)Foto: RTRS

Prema izještaju za period 1. januar - 31. decembar 2020. godine, okružni sudovi imali su u prosjeku broj riješenih predmeta u odnosu na priliv 100 odsto, odnosno taj procenat se kretao od 93 do 119 odsto", saopšteno je iz Ministarstva pravde.

Kako je istaknuto tokom sastanka u Banjaluci, broj zaostalih predmeta nije se značajno povećao u odnosu na prethodne godine.

Naglašeno je da je na rezultat rada okružnih sudova značajno uticala pandemija virusa korona, jer su prema Uredbi sa zakonskom snagom o rokovima i postupanju u sudskim postupcima za vrijeme vanrednog stanja za teritoriju Republike Srpske bili obustavljeni rokovi u sudskim postupcima, što je uticalo na povećanje obima predmeta.

Kasipović i predsjednici okružnih sudova, osim o izvještaju o radu ovih sudova, razgovarali su i o uslovima rada i kadrovskim pitanjama, kao i zakonskim propisima, prije svega procesnim zakonima za koje je ovo ministarstvo ovlašteni obrađivač.

Kada su u pitanju materijalni, prostorni i finansijski uslovi za rad okružnih sudova, na sastanku je zaključeno je da ih svi sudovi ispunjavaju na optimalnom nivou jer Ministarstvo pravde Srpske kontinuirano nastoji da ih obezbijedi.

Na sastanku je bilo riječi i o aktuelnim pitanjama iz nadležnosti okružnih sudova, problemima sa kojima se sudije susreću u pogledu zakonske regulative, te potrebama izmjene i unapređenja ove regulazive radi unapređenja efikasnosti rada okružnih sudova.

Ministar Kasipović će ovog mjeseca održati sastanke sa predsjednicima svih sudova u Republici Srpskoj, a predviđeno da završni sastanak bude održan sa predsjednicima osnovnih sudova u Srpskoj.