latinica  ћирилица
10/05/2021 |  16:21 | Autor: SRNA

"Izmjenom propisa do povećanja neoporezivog dijela dohotka"

Vlada Republike Srpske će povećati neoporezivi dio dohotka izmjenom poreskih propisa u narednom mjesecu, što za cilj ima rast neto plata zaposlenih i smanjenje pritisaka u vezi sa rastom plata koji proističu iz smanjene ponude radne snage u Srpskoj, saopšteno je iz Unije udruženja poslodavaca Srpske.
Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske - Foto: RTRS
Unija udruženja poslodavaca Republike SrpskeFoto: RTRS

Iz Unije navode da je na njihovu inicijativu u petak, 7. maja, održan sastanak sa predsjednikom Vlade Srpske Radovanom Viškovićem o temi smanjenja oporezivanja rada, suzbijanja neformalne ekonomije i pokretanja procesa vakcinacije radnika.

Kako se naglašava, u toku su pregovori i analiza mogućnosti u vezi sa nivoom povećanja neoporezivog dijela dohotka.

- Imajući u vidu prisustvo zloupotrebe instituta nepunog radnog vremena, odnosno prijavljivanja radnika na radno vrijeme kraće od osmočasovnog, Vlada Srpske će izmjenom propisa utvrditi minimalnu osnovicu za oporezivanje rada u visini najniže plate u Srpskoj, bez obzira na dužinu trajanja radnog vremena - navodi se u saopštenju.

Predstavnici Unije poslodavaca su istakli problem odsustva sa rada zbog virusa korona i izolacije radnika i iznijeli prijedloge za stimulisanje vakcinacije radnika.

- Imajući u vidu izvjesnu raspoloživost značajnijih količina vakcina u skorijem periodu, Unija je preuzela obavezu ispitivanja potreba poslodavaca i učešća u pokretanju i realizaciji procesa vakcinacije radnika - navode u Uniji i ističu da se uputnik u vezi sa vakcinacijom zaposlenih popunjavanje na sljedećem linku.

U Uniji navode da je rok za prijavu za vakcinaciju zaposlenih petak, 14. maj do 16.00 časova.