latinica  ћирилица
10/05/2021 |  16:57 | Autor: SRNA

Izraelska vojska suspendovala manevre

Izraelska vojska saopštila je danas da je na jedan dan suspendovala velike manevre kako bi pažnju usmjerila na napore za pripremanje za eventualnu eskalaciju nasilja usljed povišenih tenzija sa Palestincima u Јerusalimu.

Izraelske oružane snage juče su počele najveće manevre u proteklih 30 godina pod nazivom "Vatrene kočije".

Međutim, nakon procjene situacije, komandant generalštaba Aviv Kohavi donio je odluku o suspenziji vojne vježbe na jedan dan i vojska je dobila instrukcije da "sve napore usmjeri na pripreme i gotovost za eventualnu eskalaciju nasilja".

Iz palestinskog militantnog pokreta Hamas saopšteno je da je rukovodstvo zajedničke komande oružanih pokreta u Gazi dalo rok Izraelu do 18.00 časova da povuče snage iz kompleksa džamije Al Aksa u jerusalimskom naselju Šeik DŽara.

Više stotina Palestinaca tokom vikenda i jutros sukobilo se sa izraelskom policijom kod džamije Al Aksa zbog eventualne deložacije palestinskih porodioca iz naselja na istoku Јerusalima.

Iz Hamasa nije precizirano šta će oružane grupacije preduzeti ukoliko Izrael ne ispuni njihove zahtjeve.

Izrael, takođe, jača snage na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze, odakle su militanti ispalili nekoliko raketa na jug jevrejske države.