latinica  ћирилица
10/05/2021 |  19:07 ⇒ 20:00 | Autor: RTRS

Od 17. maja do 2. juna zajednička vojna vježba OS BiH i SAD (VIDEO)

"Brzi odgovor 21" naziv je do sada najveće zajedničke vojne vježbe Oružanih snaga BiH i američke vojske, koja će biti održana od 17. maja do 2. juna na poligonima na Manjači i Glamoču i tuzlanskom aerodromu Dubrava. Učestvovaće 500 vojnika iz BiH i 700 iz Sjedinjenih Američkih Država.
Vojna vježba - Foto: RTRS
Vojna vježbaFoto: RTRS

Vojna vježba "Brzi odgovor 21" dio je zajedničke vježbe, "Branilac Evrope" u kojoj će učestvovati preko 30.000 američkih i savezničkih vojnika. Biće provedena u 26 država na 30 lokacija, od kojih je jedna i BiH. Na pres konferenciji održanoj u kasarni Manjača, navedeno je da je za Oružane snage BiH cilj vježbe da dokažu sposobnost zajedničkog djelovanja sa drugim vojnim snagama.

- Ovo nije NATO vježba kao što smo dva tri puta spomenuli, ovo je bilateralna vježba Oružanih snaga BiH sa vojskom SAD. BiH je svojim OS uključena u ovu vježbu i na taj način pokazuje da je spremna učestvovati u očuvanju stabilnosti i sigurnosti u regionu i u BiH što je i osnovna misija - naglasio je Sifet Podžić, ministar odbrane u SM BiH.

Ovakvih vježbi na području Republike Srpske i Federacije BiH do sada nije bilo. Vježba je terenska. Koristiće se bojeva municija i biće provedena na poligonima na Manjači, Glamoču i aerodromu Dubrava u Tuzli.

- Ovo će zasigurno ojačati nivo operativnih sposobnosti i profesionalnosti Oružanih snaga BiH - naglasio je general major Radovan Ilić.

Slaven Blavicki, brigadir OS BiH, naglašava da se gađanje odnosi na lako pješačko naoružanje.

Neće biti većih kalibara. Na poligonu Glamoč, minobacačem manjeg kalibra tako da se ne događa ništa novo što mi već ne radimo - rekao je Blavicki.

Iz Oružanih snaga BiH su podsjetili da će u oktobru biti održana i zajednička vojna vježba sa Vojskom Srbije, u kojoj će učestvovati 731 vojnik.