latinica  ћирилица
10/05/2021 |  19:10 ⇒ 11/05/2021 | 07:38 | Autor: RTRS

Narodna skupština o pokretanju inicijative za razgovor o budućnosti BiH (VIDEO)

Poslanici Narodne skupštine Republike Srspke sutra će na prijedlog Kluba poslanika SNSD-a razmatrati pokretanje inicijative za razgovor i dijalog između Republike Srpske i Federacije BiH, kao i tri konstitutivna naroda Srba, Hrvata i Bošnjaka o mogućim rješenjima za BiH. Dok vladajući blok poručuje da je ovo ključni politički momenat da se sve političke partije jedinstveno bore za Srpsku i njene nadležnosti, iz opozicije poručuju - neće podržati inicijativu SNSD-a.
Narodna skupština - Foto: RTRS
Narodna skupštinaFoto: RTRS

Da je razgovor o budućnosti nužan, signale šalju i međunarodni faktor i Evropska unija sa jasnom porukom da je ovakva, nefuncionalna BiH neodrživa. Zato je SNSD podnio inicijativu za dijalog između Republike Srspke i Federacije, kao strana potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma, kaže šef Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić. Očekuje da se na sutrašnjoj sjednici vodi konstruktivna rasprava.

- Došlo je do prekrajanja Dejtonskog spotazuma i do oduzimanja puno nadležnosti Republici Srpskoj. Mislim da ovom inicijativom trebamo da razgovaramo, šta i kako dalje. Očekujemo da NSRS predložimo određene zaključke i da na neki način usmjerimo inicijativu prema predsjedniku Republike Srpske od koga ćemo očekivati da formira tim za pregovore sa Federacijom - naglasio je Igor Žunić, šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Za PDP razgovori o budućnosti BiH su "bildanje SNSD-ovih političkih mišića", a za SDS inicijativa osuđena na propast.

- SDS jeste za dogovore na nivou BiH, ali ne na način kako to želi da prezentuje i da uradi SNSD. Republika Srspka trenutno nije ni ekonomski, ni socijalni ni demografski spremna za bilo kakvu vrstu ozbiljnih razgovora na tu temu i zato nećemo podržati razgovore - istakao je Miladin Stanić, šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Nenad Vuković, zamjenik predsjednika PDP-a, naglašava da je na sceni ponovno "bildanje političkih mišića" .

-Pričom o nacionalnim temama kako to SNSD aktivno radi već petnaestak godina i očigledno je da se aktivno priprema za opšte izbore 2022. godine - rekao je Vuković.

Umjesto da razumiju državnu politiku, u opoziciji 15 godina čekaju vlast i čuvaju fotelje, odgovara SNSD-ov Igor Žunić. Smatra da opoziciji nije jasna važnost političkog trenutka u kojem budućnost BiH, ovakve kakva je sada, nije izvjesna.

- Koncept državne politike je najvažniji za Srpsku. Oni baziraju na sitnim stvarima koje su vezane za izbore 2022. godinu, To je do njih, ali ja sam siguran da će građani prepoznati političku mudrost koju mi imamo u ovom trenutku i sigurno osuditi one koji ne žele da prihvate ovakav dijalog - dodao je Žunić.

Nekadašnji predsjednik Narodne skupštine Dragan Kalinić postavlja pitanje koja su to komforna obećanja za budućnost data opoziciji od inostranih pokrovitelja i domaćih unitarista kako bi opstruisali logičan proces razgovara o budućnosti sada podobro mutirane BiH.

-Oportunizam, odnosno politički kukavičluk pred temama koje su se otvorile proteklih nedelja pokazuju da su opozicione stranke više okrenute kalkulisanju nego što su spremne da na ovom, rekao bih istorijskom raskršću za BiH i Srpsku zauzmu jedinstven stav sa vladajućim strankama - naglašava Kalinić.

Za Kalinića je nevjerovatno ravnodušnost opozicije, da prelazi preko izjava nekih stranih diplomata o tome da je "izvorni Dejtonski sporazum retrogradan" i da treba stvarati "Veliku Bosnu" ali i preko optužbi visokog predstavnika na račun političkog rukovodstva Srpske u gotovo svakom izvještaju pred Savjetom bezbjednosti UN.

Sa ili bez opozicije, kaže Kalinić vladajuća koalicija ima dovoljno glasova da podrži inicijativu predsjednika SNSD-a Milorada Dodika za otvaranje pregovora o budućnosti BiH sa relevantnim sagovornicima iz Federacije.