latinica  ћирилица
10/05/2021 |  19:43 | Autor: SRNA

Vanredne konsultacije Savjeta bezbjednosti

Savjet bezbjednosti UN održava vanredne konsultacije zbog eskalacije nasilja u istočnom dijelu Јerusalima i razmatra nacrt saopštenja u kojem se poziva na uzdržanost.
Ujedinjene nacije - Foto: ilustracija
Ujedinjene nacijeFoto: ilustracija

U nacrtu saopštenja od Izraela se traži da prestane sa deložacijama Palestinaca i poziva na poštovanje "istorijskog statusa kvo na vjerski važnim lokacijama".

Irski ambasador u UN DŽeraldina Birn Nejson izjavila je da Savjet bezbjednosti treba da se hitno oglasi i "izrazila nadu da će to biti danas".

Diplomate iz Savjeta bezbjednosti ističu da je svih 15 članica izrazilo zabrinutost zbog nasilja, dok SAD smatraju da saopštenje neće biti od koristi, ali da su se saglasile sa raspravom jer ostali smatraju da se mora reagovati.

U nacrtu saopštenja u koji je uvid imala Agencija AP, Savjet bezbjednosti UN izražava ozbiljnu zabrinutost zbog eskalacije tenzija i nasilja na Zapadnoj obali, uključujući istočki dio Јerusalima.

U saopštenju je izražena zabrinutost zbog mogućih deložacija palestinskih porodica iz naselja Šeik DŽara i Silvan na istoku Јerusalima.

Više stotina Palestinaca tokom vikenda i jutros sukobilo se sa izraelskom policijom kod džamije Al Aksa zbog eventualne deložacije palestinskih porodica iz naselja na istoku Јerusalima.

Militantna organizacija Hamas izvela je danas raketne napade na Јerusalim par minuta nakon isteka roka koji je odredila za povlačenje izraelskih snaga iz kompleksa džamije Al Aksa.

Izraelske bezbjednosne snage gađale su potom položaje Hamasa u Pojasu Gaze.