latinica  ћирилица
10/05/2021 |  20:14 ⇒ 20:15 | Autor: SRNA

Delić: Sveti Vasilije Ostroški najsaborniji svetac

Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški je najsaborniji i najživlji svetac i čuvar srpskog identiteta, rekao je večeras akademik Јovan Delić.
Skup o Svetom Vasiliju Ostrškom - Foto: RTRS
Skup o Svetom Vasiliju OstrškomFoto: RTRS

Uoči međunarodnog naučnog skupa u Trebinju povodom 350 godina od upokojenja ovog velikog svetitelja, Delić je rekao novinarima da je Sveti Vasilije "započeo svoj život onda kada bi trebalo da ga je završio".

- On je sa jedne strane čuvar našeg identiteta, jer je i za svog života bio onaj koji se lično borio ili inspirisao na borbu protiv unijaćenja ili islamizacije i protiv svakog neprijatelja - rekao je Delić.

On je dodao da Sveti Vasilije izabrao Ostrog - mjesto čiji je arhitekta sami Bog.

- Te velike arhitekte - Sveti Vasilije i Gospod Bog stvorili su jedan od najljepših manastira i najsabornijih mjesta - istakao je Delić.

U pozdravnoj riječi na međunarodnom skupu, Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije rekao je da je Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški izabrao Hrista za svoj put i metod.

- Kad dođemo u pećinu pod Ostrogom gdje se nalaze mošti Svetog Vasilija osjećamo da tu leži neko ko je istinski i svim svojim bićem volio Boga i volio bližnjeg. Tu kad uđemo osjećamo se kao da smo ušli u Hristov grob na Veliku subotu. Duša osjeti mir velikosubotnji, a srce osjeti radost nastupajuće Pashe Gospodnje - istakao je vladika Dimitrije.

U okviru naučnog skupa "Sveti Vasilije Ostroški – 350 godina od prestavljenja", koji je počeo juče u Manastiru Ostrog, večeras je u Kulturnom centru u Trebinju održana posljednja sesija skupa o temi "Svetost".

Na sesisiji su, osim akademika Delića, govorili magistar Željko Vujadinović, docent Dušan Krcunović i protojerej-stavrofor Slobodan Boban Јokić.

Za naučni skup prijavljeno je 55 referata.