latinica  ћирилица
10/05/2021 |  20:42 ⇒ 20:45 | Autor: SRNA

Pravovremene reakcije Srpske na pandemiju

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da Srpska, u poređenju sa pojedinim zemljama EU, može biti zadovoljna reakcijom na pandemiju virusa korona.
Nedeljko Čubrilović - Foto: SRNA
Nedeljko ČubrilovićFoto: SRNA

Srpska i BiH "vremenski oštećeni" nespretnom reakcijom EU

Navodeći da su institucije Srpske, uključujući i Narodnu skupštinu, pravovremeno reagovale na pandemiju virusa korona, Čubrilović je rekao da su Srpska i BiH "vremenski oštećeni" nespretnom reakcijom EU kada je u pitanju isporuka plaćenih vakcina.

Kada je u pitanju održavanje bilateralne vojne vježbe Oružanih snaga BiH i vojske SAD, Čubrilović je rekao da je bez obzira na stav Republike Srpske o vojnoj neutralnosti činjenica da je NATO od rata prisutan na prostoru BiH.

- Mnoge zemlje koje imaju ili preferiraju vojnu neutralnost sarađuju sa vojnom alijansom - rekao je Čubrilović i naveo primjer Srbije.

On je konstatovao da ne vidi ništa sporno o održavanju zajedničke vojne vježbe ako su dobre i korektne namjere, ističući da to ne bi dobrodošlo ako bi imalo za cilj posljedice po neki od entiteta ili naroda.

Čubrilović je ponovio svoj raniji stav da je ukidanje Vojske Republike Srpske i osnivanje Oružanih snaga BiH bilo greška.

- Mi sad imamo tri paradna puka, nemamo vojske, nemamo oružane sile. Pukovi međusobno sarađuju na način kako se mora, nema tu zajedništva, ne vidim perspektive - rekao je predsjednik Narodne skupštine Srpske za BHT.

Kada je u pitanju obilježavanje Dana pobjede nad fašizmom, 9. maja, Čubrilović je istakao da je srpski narod dao veliki doprinos toj pobjedi.

- Bojim se da je to samo vojnička pobjeda, ali da ideologija nije pobijeđena do kraja - rekao je Čubrilović.

Upitan o najavi SDA za pokretanje inicijative za preispitivanje naziva Republike Srpske, predsjednik Narodne skupštine Srpske upozorio je da se u takvoj atmosferi ne može naprijed.

- Naravno da imamo pravo da budemo ponosni na 9. januar i ono što je srpski narod izborio kao svoj status unutar BiH - rekao je Čubrilović, ističući da je 9. januar istorijska činjenica.

On je dodao da se ne osporava obilježavanje Dana Republike Srpske, ali da se osporava datum.

- A rođendan se ne bira, to je istorijska činjenica koja se desila tog dana. I to će ostati da se obilježava dok je Republike Srpske i dok je ovakve organizacije unutar BiH - poručio je Čubrilović.

Govoreći o odnosima sa susjednim zemljama, posebno Hrvatskom i Srbijom, Čubrilović je naglasio da postoji korektnost zvaničnika ovih zemalja koje su potpisnice Dejtonskog sporazuma, ali da bi bilo dobro da i BiH uvažava svoje susjede.

- BiH je ugrožena od politike dijela bošnjačkih intelektualaca, njihovih izjava i izazova koji ne priliče intelektualnoj eliti - zaključio je Čubrilović.