latinica  ћирилица
10/05/2021 |  22:32 ⇒ 22:33 | Autor: SRNA

Knjiga "Glogi" promovisana u Prijedoru

U Prijedoru je večeras promovisana knjiga "Glogi" o glumcu Nebojši Glogovcu, čiji je autor novinar i pisac Aleksandar Đuričić.
Knjiga "Glogi" -
Knjiga "Glogi"

Knjiga je objavljena u februaru uoči trogodišnjice smrti velikog glumca.

- Riječ je o biografiji, ne samo fantastičnog glumca, nego i čovjeka, a to je ujedno i vrteška njegovih emocija i strasti, što od uloga filmskih, pozorišnih, televizijskih, pa do njegovih ličnih i svakojakih avantura - izjavio je Đuričić novinarima uoči večerašnje promocije.

On je dodao da se za izdavanje ove knjige opredijelio kada je shvatio da, tri godine nakon Glogovčeve smrti, treba da izađe jedna vrsta literarnog spomenika i da to ostane, ne samo za generacije glumaca i mladih kolega, već i ljudi koji su mu bili saputnici na putu koji je trajao 49 godina.

- Tu ima svega - i poezije, i strasti prema vožnji motora i jednog neponovljivog smisla za život i humor, jer je on čovjek koji je spojio 20. i 21. vijek u glumačkom i u nekom mangupskom smislu - rekao je Đuričić.

On je istakao da mnogobrojni intervjui koje je Glogovac davao o vjeri, glumi, hrišćanstvu, prijateljstvu, iako su djelovali kao obični intervjui koje glumac daje jednom novinaru, iz ove perspektive imaju filozofski ton, a rečenice su tako obične, a tako značajne, uklesane kao neke poruke.

Aleksandar Đuričić je do sada objavio knjige "Posle fajronta - knjiga o Paji" /2009/, "Čuvarkuće - Udovice pisaca" /2017/, "Tajne slavnih Srba" /2019/ i "Glogi" /2021/.

Djela su mu prevođena na ruski, francuski i bugarski jezik. Dobitnik je nagrade "Dejan Medaković" za 2017. godinu.

Večerašnju promociju organizovala je Narodna biblioteka "Ćirilo i Metodije" uz podršku Gradske uprave, a povodom obilježavanja 16. maja - Dana grada Prijedora.