latinica  ћирилица
11/05/2021 |  09:34 ⇒ 09:38 | Autor: SRNA

Manje bračnih problema, a više u odnosima roditelja i djece

Prijedorski Centar za socijalni rad u prošloj godini evidentirao je manji broj zahtjeva za posredovanje u bračnim ili roditeljskim odnosima, ali veći broj zahtjeva za uređivanje ličnih odnosa roditelja i djece, naročito usljed pandemije.
Narušeni porodični odnosi (foto: shutterstock.com) -
Narušeni porodični odnosi (foto: shutterstock.com)

- Problematika lične i porodične prirode supružnika i roditelja se iz godinu u godinu usložnjava i poprima nove manifestne oblike, što ukazuje na nužnost uvođenja specijalističkog pristupa, mjera i programa preventivnog djelovanja i intervenisanja u porodične zajednice koje su u riziku od prekida - navodi se u izvještaju o radu Centra za 2020. godinu.

Stručnjaci Centra za socijalni rad smatraju da su, osim zakonom i sistematizacijom uređenog djelokruga rada, potrebni i programi edukacije i pripreme mladih parova za bračni i porodični život, odnosno predbračno savjetovalište, kao i usluge savjetovanja i terapija u bračno-partnerskim krizama, medijacije u postupcima razvoda braka, te procjene i vještačenja pri povjeri djece.

- Potrebni su i rad na rekonstrukciji narušenih odnosa između roditelja i djece poslije razvoda, te psihosocijalna podrška djeci tokom i nakon okončavanja razvoda braka roditelja radi prilagođavanja i funkcionisanja u novonastalim okolnostima života - navodi se u izvještaju.

Ukupan broj porodica sa poremećenim porodičnim odnosima na evidenciji Centra za socijalni rad Prijedor u 2018. godini bio je 140, u 2019. 119, a lani 102.

Broj zahtjeva za uređenje održavanja ličnih odnosa sa djecom u 2018. i 2019. iznosio je po 24, a lani 28, gdje je 21 zahtjev riješen sporazumom, a sedam rješenjem Centra.

Od ukupno 117 djece, 86 povjereno je majci, 26 ocu, trećem licu troje, a dvoje na zajedničku i podijeljenu brigu i staranje.

U 2018. godini razvedena su 73 braka gdje su djeca maloljetna, u 2019. 54, a lani 58.

Broj prekinutih vanbračnih zajednica gdje su djeca maloljetna u posljednje tri godine je u padu - 46, 39, pa 29. /kraj/kp/vj