latinica  ћирилица
11/05/2021 |  10:36 ⇒ 10:36 | Autor: SRNA

Za dolazak djece sa Kosmeta potrebno odobrenje Štaba za vanredne situacije

Predsjednik Odbora za pomoć Srbima na Kosmetu Milorad Arlov rekao je Srni da dolazak djece u okviru projekta "Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske" zavisi saglasnosti Republičkog štaba za vanredne situacije i Štaba za spasavanje Brčko distrikta zbog pandemije virusa korona, kojima će do kraja mjeseca uputiti molbe.
Milorad Arlov - Foto: RTRS
Milorad ArlovFoto: RTRS

Arlov je rekao da će od Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara dobiti dozvolu za ulazak pod posebnim uslovima za 579 djece, u pratnji 54 prosvjetna radnika, planiran 19. i 20. juna, ali samo ukoliko štabovi Republike Srpske i Brčko distrikta daju dozvolu.

On je izrazio nadu da će dobiti saglasnost da realizuju deveti po redu projekat, koji prošle godine nije održan radi pandemije.

- Odlučili smo da nećemo organizovati centralni doček da bi spriječili velika okupljanja i svih 14 autobusa biće usmjereno prema domaćinima. Poštovaćemo mjere, jer nam dolaze djeca od 10 do 15 godina. Djeca će, kao i svake godine, obaviti ljekarske preglede prije polaska, a prosvjetni radnici su po našim informacijama vakcinisani - rekao je Arlov.

Naveo je da ga posebno raduje što je srpska zajednica u Mostaru izrazila želju da od naredne godine učestvuje u ovom velikom projektu, te podsjetio ove godine učestvuju Prijedor, Gradiška, Čelinac, Prnjavor, Stanari, Doboj, Šamac, Brod, Bijeljina, Milići, Višegrad, Istočno Novo Sarajevo, Trebinje i Brčko.

Arlov je istakao da je ovo značajan projekat u regionu koji je do sad sa Kosova i Metohije u Republiku Srpsku doveo oko 4.500 srpske djece u pratnji oko 400 prosvjetnih radnika.

Projekat podržava Ministarstvo prosvjete i kulture, Ministarstvo porodice omladine i sporta i Vlada Republike Srpske, a u junu su posredstvom Odbora predviđena bratimljenja nekoliko osnovnih škola i opština Kosmeta i Srpske.