latinica  ћирилица
11/05/2021 |  12:05 ⇒ 13:34 | Autor: SRNA

Banjaluka: Pretresi u okviru istrage o krijumčarenju 4,5 kilograma eksploziva

Na području Banjaluke vrše se pretresi na dvije lokacije u okviru istrage o krijumčarenju oko 4,5 kilograma razornog eksploziva sa područja BiH u Austriju.
Policija Republike Srpske (foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija) -
Policija Republike Srpske (foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija)

Meta operacije je jedan osumnjičeni, a tokom pretresa pronađen je dokazni materijal značajan za postupak, saopšteno je iz Tužilaštva BiH, prema čijem nalogu se sprovodi akcija.

U akciji učestvuju pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, dok se istražilac Tužilaštva nalazi na terenu, gdje koordiniše aktivnosti.

Riječ je o aktivnostima koje se realizuju u saradnji sa partnerskim institucijama Austrije, a odnose se na procesuiranje krivičnih djela organizovani kriminal, neovlašteni promet oružja i vojne opreme i neovlašteni promet droge.

Istraga se odnosi na krijumčarenje oko 4,5 kilograma razornog eksploziva "nitropent", zajedno sa štapinima i mehanizmima za daljinsko aktiviranje, uključujući daljinske i sabotažne upaljače, koji se često koristi u izvršenjima terorističkih i kriminogenih aktivnosti.

Eksploziv je prokrijumčaren u Austriju, gdje je jedna osoba procesuirana i osuđena na višegodišnju kaznu zatvora, a aktivnosti u BiH odnose se na osobu koja je učestvovala u nabavci, skrivanju i krijumčarenju eksploziva iz BiH prema Austriji.

Takođe, izvršeno je krijumčarenje i manje količine droge.

Nakon što se aktivnosti okončaju, osumnjičeni će biti predat postupajućem tužiocu, koji će donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.