latinica  ћирилица
11/05/2021 |  13:09 | Autor: SRNA

Žunić: Politički dijalog u BiH neophodan

Narodna skupština Republike Srpske, želeći da ostvari ulogu u kreiranju boljeg i prosperitetnijeg života građana u Srpskoj, zahtijeva od institucija Federacije BiH i ostala dva konstitutivna naroda da se uključe u politički dijalog koji bi rezultovao vraćanjem na osnovne principe i tekst Dejtonskog sporazuma.
Igor Žunić - Foto: RTRS
Igor ŽunićFoto: RTRS

Ovo je navedeno u inicijativi za razgovor o mogućim rješenjima za BiH, koju je predložio Klub poslanika SNSD-a.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Igor Žunić rekao je da je inicijativa plod trenutnih dešavanja u BiH i da je vrijeme da vladajuća većina i opozicija u Srpskoj počnu da djeluju zajednički.

On je naglasio da Narodna skupština ima aposlutno pravo na inicijativu za razgovor i dijalog između Republike Srpske i FBiH, kao i tri konstitutivna naroda Srba, Hrvata i Bošnjaka o mogućim rješenjima za BiH.

- Naglašavajući da je izmijenjena dejtonska struktura BiH, i to na štetu entiteta, posebno Republike Srpske, i konstitutivnih naroda, posebno Srba i Hrvata, Narodna skupština poziva FBiH kao stranu i druga dva konstitutivna naroda - Hrvate i Bošnjake, da povedu miran i dostojanstven dijalog o mogućim rješenjima za BiH - istakao je Žunić u obrazloženju inicijative.

On ja naveo da Narodna skupština odbacuje svako djelovanje koje je usmjereno na izmjenu izvornog Dejtonskog sporazuma i Aneksa četiri - Ustava BiH, koji je temelj postojanja i rada svih institucija i zvaničnika na nivou BiH, te će svako djelovanje koje nije u skladu sa Ustavom BiH u budućnosti imati odgovarajuće reagovanje iz Republike Srpske.

On je podsjetio da se Aneksom četiri Ustava BiH definiše da se BiH sastoji od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH.

Žunić je naglasio da svaki udar na konstitutivne narode i ravnopravne entitete Narodna skupština Republike Srpske smatra udarom na Dejtonski sporazum i ustavno-pravnu strukturu složene državne zajednice BiH.

On je rekao da će parlament Srpske reagovati na sve protivpravne i protivustavne akte i aktivnosti domaćih i stranih faktora, usmjerene na urušavanje i izmjenu Dejtonskog sporazuma.

Prema njegovim riječima, Narodna skupština Republike Srpske konstatuje da je od potpisivanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH došlo do nedopustivog prekrajanja i kršenja Sporazuma, naročito Aneksa četiri, Ustava BiH.

Žunić je pročitao i prijedloge zaključaka o navedenoj inicijativi.