latinica  ћирилица
11/05/2021 |  13:43 | Autor: SRNA

Počeli razgovori o imenovanju novih članova Instituta za nestala lica

Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Miloš Lučić rekao je Srni da su počeli razgovori o imenovanju novih članova Instituta za nestala lica BiH, budući da su nekima mandati istekli prije desetak godina.
Miloš Lučić - Foto: SRNA
Miloš LučićFoto: SRNA

Lučić je naveo da je razgovarao sa direktorom Međunarodne komisije za traženje nestalih /ICMP/ Metjuom Holidejom, koja je suosnivač Instituta za nestala lica BiH, te da je na sastanku bilo riječi o Nadzornom odboru Instituta i imenovanju članova tog odbora.

- Blokiran je rad Nadzornog odbora jer je jedan član preminuo i dogovorili smo se da ćemo sačiniti jednu informaciju prema Savjetu ministara, koja će sadržavati tri zaključka. Јedan od zaključaka biće o razrešenju preostala dva člana Nadzornog odbora i imenovati tri nova člana kao vršioci dužnosti i raspisan javni oglas za nove članove Nadzornog odbora - precizirao je Lučić.

Lučić je rekao da će biti formirana i Radna grupa, kao i da je to naznačeno i u Programu rada u četvrtom kvartalu gdje će se raditi na izmjenama i dopunama Zakona o Institutu za nestala lica BiH.

- Razgovarali smo i o raspisivanju javnog poziva za Upravni odbor Instituta za nestala lica BiH - rekao je Lučić.

Na pitanje da li je na sastanku bilo riječi o članu Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Amoru Mašoviću, s obzirom na činjenicu da je odavno stekao uslove za penziju, Lučić je rekao da je Mašović zaista stekao uslove za penziju, ali da je imenovan do septembra ove godine.

- U septembru ćemo već krenuti u proceduru za imenovanje novih članova Kolegijuma, a vjerujem da ćemo kada im bude isticao mandat biti, na neki način, spremni da imenujemo nove članove Kolegijuma direktora Instituta. Ako ne u septembru - onda do kraja godine sasvim izvjesno - rekao je Lučić.