latinica  ћирилица
11/05/2021 |  14:23 ⇒ 14:24 | Autor: SRNA

Akcija "Šiša" usmjerena na nezakonit uvoz duvana za nargilu

Aktivnosti operativne akcije "Šiša", koja se izvodi na 23 lokacije u BiH, usmjerene su na dokazivanje nezakonitih aktivnosti prilikom uvoza duvana za nargilu, kao akcizne robe, iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u BiH, preko aerodroma Sarajevo.
Uprava za indirektno oporezivanje BiH - Foto: arhiv
Uprava za indirektno oporezivanje BiHFoto: arhiv

Prilikom sumnjivih uvoza, osumnjičene osobe su vršile carinske prevare koje su omogućavali službenici UIO BiH, saopšteno je iz Granične policije BiH.

Ovim aktivnostima oštećen je budžet BiH za više od 600.000 KM, izbjegavanjem plaćanja akcize.

Na području Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Gradiške, Prijedora i Banjaluke i dalje se realizuju pretresi na 23 lokacije koje koriste osumnjičene osobe, osumnjičene pravne osobe, službenici Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH, kao i privremeno oduzimanje dokumentacije iz službenih prostorija Uprave, s ciljem pronalaženja dokaza i predmeta važnih za krivični postupak.

Pretresi se vrše zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela, a u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja i krivičnom djelom carinska prevara, saopšteno je iz Granične policije BiH.

Pripadnici Granične policije BiH u saradnji sa službenicima UIO BiH, Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ i Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, pod nadzorom Tužilaštva BiH, a prema naredbama Suda BiH, danas realizuju operativnu akciju kodnog naziva "Šiša".

Povodom ove akcije, direktor Granične policije BiH Zoran Galić rekao je da Granična policija BiH u kontinuitetu preduzima mjere i aktivnosti u sprečavanju svakog oblika prekograničnog kriminaliteta i koruptivnih radnji, te ulaže sve svoje kapacitete u zaštitu granice.

"Zahvaljujem pripadnicima Centralne istražne kancelarija Granične policije BiH za još jednu uspješnu akciju u nizu, kao i UIO, Agenciji za istrage i zaštitu i Obavještajno –bezbjednosnoj agenciji BiH za saradnju, a posebno Tužilaštvu BiH pod čijim nadzorom je realizovana ova operativna akcija", rekao je Galić.