latinica  ћирилица
11/05/2021 |  14:24 ⇒ 15:17 | Autor: SRNA

"Saradnja Srpske i Ruske Federacije na visokom nivou"

Saradnja Republike Srpske i Ruske Federacije je na visokom nivou u političkom, privrednom, kulturnom i drugim aspektima, poput zdravstva, obrazovanja i sporta, saopšteno je iz Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju Srpske.
Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju - Foto: Screenshot
Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnjuFoto: Screenshot

U saopštenju se dodaje da o tome govori veliki broj sastanaka najviših zvaničnika Srpske i Rusije, obostranih posjeta privrednih i političkih delegacija i broj potpisanih sporazuma sa regijama unutar Ruske Federacije.

Iz Ministarstva naglašavaju da je Republika Srpska zahvalna Rusiji na principijelnom zalaganju na odbrani stavova Srpske u Savjetu bezbjednosti UN, Savjetu za primjenu mira i brojnim drugim mjestima.

- Prijateljstvo Rusije prema Republici Srpskoj ogleda se i u pomoći koju je ruski narod pružio tokom pandemije virusa korona u vidu zaštitne opreme i medicinskih sredstava, te nedavnim donacijama i prioritetnim isporukama vakcina koje ni mnogo razvijenije zemlje nisu uspjele da obezbijede za svoje građane - podsjeća se u saopštenju.

Iz Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju Srpske ističu da zbog svega navedenog ne mogu, a da ne reaguju na lažne navode o odnosima Rusije i Republike Srpske narodnog poslanika Nebojše Vukanovića koji "koristi skupštinsku govornicu za narušavanje odnosa sa prijateljskim zemljama i narodima".

- Gospodin Vukanović, vjerovatno po instrukcijama koje dobija od svojih dugogodišnjih mentora iz Sarajeva, ne vidi spasene živote zbog nedavne nabavke velikog broja ruskih vakcina protiv virusa korona, ne vidi značaj zvanične politike Ruske Federacije na očuvanju i zaštititi Republike Srpske, kao ni brojne druge neraskidive veze srpskog i ruskog naroda - naglašava se u saopštenju.

Iz Ministarstva napominju da u svemu ovome značajnu ulogu u razvijanju i njegovanju prijateljskih odnosa sa Rusijom ima Predstavništvo Srpske u Ruskoj Federaciji koje, bez obzira na organizovane opstrukcije političkog Sarajeva i njegovih poslušnika u Republici Srpskoj, svakim danom svojim aktivnostima opravdava svoje postojanje, kao i sredstva koja dobija iz budžeta.

- Ova sredstva su znatno manja od sredstava koja dobijaju ambasade BiH u svijetu, a koje, u većini slučajeva, rade na štetu interesa Republike Srpske za razliku od Predstavništva u Moskvi koje je relevantan sagovornik svih institucija Ruske Federacije - ističe se u saopštenju.

Iz Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju navode da, u interesu javnosti, koriste ovu priliku kako bi saopštili da papir koji je Vukanović pompezno najavljivao po federalnim medijima, a kasnije ga pokazao u sali Narodne skupštine Srpske, predstavlja običnu službenu korespondenciju između zvaničnih institucija.

- Nije u pitanju tajni već javni dokument kreiran u svrhu boljeg privrednog umrežavanja sa Rusijom i promocije privrednika iz Republike Srpske na sajmovima u Ruskoj Federaciji - ističe se u saopštenju.