latinica  ћирилица
11/05/2021 |  14:32 ⇒ 14:38 | Autor: RTRS

Poštanska marka "Stepski soko" konkuriše za najljepšu marku Evrope (FOTO)

Pošta Srbije objavila je danas da se i ove godine takmiči, sa poštanskim operatorima iz cijele Evrope, na izboru za najljepšu marku izdanja EVROPA 2021, na temu ugroženih nacionalnih divljih vrsta, ovoga puta sa markom na kojoj je slika stepskog sokola.
Poštanska markica (foto: posta.rs) -
Poštanska markica (foto: posta.rs)

Onlajn glasanje publike počelo je 9. maja, a svi zainteresovani mogu da glasaju za marku koja im se dopada do 9. septembra na linku http://www.posteurop.org/europa2021, navedeno je u saopštenju.

Kako je precizirano, Pošta Srbije učestvuje sa markom "Stepski soko" (Falco cherrug) nominalne vrijednosti 30 dinara, izdanja koje se sutra pušta u opticaj.

Svake godine u svom programu Pošta Srbije ima specijalno izdanje prigodnih poštanskih maraka Evropa, koje se radi pod pokroviteljstvom Asocijacije javnih poštanskih operatora – PostEvropa, koja svake godine zadaje temu emisije i sprovodi takmičenje za najlepšu marku.

Poštanska marka "Stepski soko" (Foto: Pošte Srbije)

Od 2007. godine, uvođenjem onlajn glasanja, uz proglašenje pobjednika po oceni stručnog žirija, bira se i najljepša marka po glasovima publike.

Prigodno izdanje EVROPA Pošte Srbije – Ugrožene nacionalne divlje vrste, sa dvije marke u tabacima od osam maraka sa vinjetom u sredini, jednim prigodnim kovertom prvog dana i prigodnim žigom, izlazi 12. maja, a ima za motive strogo zaštićene vrste u Srbiji – stepskog sokola i ušatu ševu ((Eremophila alpestris).

Stručnu saradnju na izradi marke pružio je Marko Raković iz Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, dok je umjetnička realizacija izdanja djelo Marije Vlahović, kreatorke maraka Pošte Srbije, navedeno je u saopštenju.