latinica  ћирилица
11/05/2021 |  15:38 | Autor: SRNA

Višković: Pronaći najbolje rješenje za tri naroda u BiH

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas u Narodnoj skupštini Republike Srpske da o mnogim stvarima u BiH treba razgovarati 25 godina nakon rata kako bi se pronašlo najbolje rješenje za sva tri naroda u BiH.
Radovan Višković - Foto: SRNA
Radovan ViškovićFoto: SRNA

Višković je rekao da je Srpska, koja je imala sve atribute države, postojala prije Dejtonskog sporazuma, jer je kroz entitete u taj sporazum unesena vojska, policija, teritorija, međuentitetska granica i finansije.

On je upitao zašto u Dejtonskom sporazumu teritoriju nema BiH, već entiteti, dok se danas na sve načine nastoji da se prigrabi da to bude u vlasništvu "države BiH".

- Kada je riječ o pravima naroda u BiH, puno veća su prava tri naroda na prostoru Republike Srpske u odnosu na FBiH - istakao je Višković u raspravi o inicijativi za razgovor i dijalog između strana Republike Srpske i Federacije BiH, kao i tri konstitutivna naroda Srba, Hrvata i Bošnjaka o mogućim rješenjima za BiH.

On je rekao da se, za razliku od Republike Srpske, u FBiH ljudima i danas pali i pljačka imovina, dok su Srbi u FBiH statistička greška.

Višković je odbacio navode opozicije da su penzije u FBiH duplo veće u odnosu na Republiku Srpsku.

On je rekao da Republika Spska izdvaja oko 100 miliona KM za 270.000 penzionera koji imaju prosječnu penziju 415 KM, a za puni radni staž 597 KM.

Višković je rekao da se u FBiH za penzije izdvaja 195 miliona KM za 424.000 korisnika sa prosječnom penzijom od 424 KM.

Šef poslaničkog kluba Demosa Spomenka Stevanović rekla je da se zalaže za kompromis i dijalog u BiH, jer je to jedina moguća prava formula opstanka i funkcionisanja BiH.

- Unutrašnji dijalog i kompromis bolji je od nametnutog rješenja sa strane - istakla je Stevanovićeva.

Ona je podsjetila da je Dejtonskim sporazum BiH ustanovljena kao zajednica dva ravopravna entiteta i tri konsttutivna naroda, dok je u postdejtonskom periodu došlo do značajnog derogiranja Dejtonskog sporazuma na način da je Republika Srpska izgubila ingerencije koje se odnose na vojsku, carine, pravosuđe, kontrolu državnih granica.

Šef poslaničke grupe "Zajedno za BiH" Senad Bratić smatra da u BiH treba voditi dijalog u okviru legalnih institucija.

- BiH nije državna zajednica, već država koja se sastoji dva entiteta, a državni suverenitet nemaju entiteti već BiH kao država - smatra Bratić.