latinica  ћирилица
11/05/2021 |  17:57 ⇒ 20:00 | Autor: SRNA

Cvijanović: Izgradnja Dnevnog centra primjer dobre saradnje institucija (FOTO/VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da se projekat izgradnje Dnevnog centra za djecu sa poteškoćama u razvoju u Trebinju realizuje u skladu sa očekivanjima i planovima i da je primjer dobre saradnje republičkih i lokalnih institucija i Udruženja roditelja djece i omladine sa poteškoćama u razvoju.
Trebinje: Dnevni centar za djecu - Foto: RTRS
Trebinje: Dnevni centar za djecuFoto: RTRS

- Pokazujemo da onda kada smo zajedno okupljeni oko nečega i mobilišemo svu dobru volju i finansije, što je važno, uspijevamo nešto da uradimo - rekla je Cvijanović prilikom obilaska lokacije na kojoj se gradi Dnevni centar.

Ona je dodala da je ponosna na humanitarnu akciju koja je bila organizovana s namjerom da se prikupe sredstva za ovakva dva centra - u Trebinju i Banjaluci.

- Tada smo prikupili 1.200.000 KM i raspodijelili ih na jednake dijelove za ova dva centra - rekla je Cvijanović.

Ona je navela da će nakon završetka grubih radova i početka opremanja prizemlja početi druga faza, odnosno opremanje gornjeg sprata i nabavka sve potrebne opreme.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

- Tada možemo reći da smo zaokružili ovaj važan projekat - rekla je Cvijanović.

Ona je dodala da će u drugoj fazi ponovo učestvovati i institucije i različiti donatori.

- Moja poruka je da se trebinjsko Udruženje roditelja djece i omladine za poteškoćama u razvoju "Sunce nam je zajedničko" i sva druga udruženja koja brane interes svoje populacije mogu i trebaju osloniti na institucije, ali često treba i da iniciraju određena rješenja - rekla je Cvijanović.

Ona je navela da će u Dnevnom centru biti jedan dobro osmišljen program koji će podrazumijevati sve ono što je neophodno, zavisno od poteškoća sa kojima se djeca suočavaju, pa do doba kada ih je potrebno osposobiti za život.

- Podstrek svemu tome ili bolje uslove će dati ovaj objekat koji zaista dobro izgleda, koji je osmišljen da pruža mogućnosti za sve te sadržaje koje ćemo provoditi ovdje - rekla je Cvijanović.

Ona je najavila da će za dvadesetak dana biti završeni grubi radovi na ovom objektu, te da će se nakon toga raditi na završetku prizemlja, za šta su sredstva obezbijeđena u prvoj fazi.

Predsjednica Republike Srpske je rekla da će djeca sa poteškoćama u razvoju imati različite sadržaje i programe koji će pomoći njihovom osposobljavanju za budući život, te da će neko stručan i odgovoran voditi računa o njima, a roditelji će moći da se posvete drugim aktivnostima.

Cvijanović je istakla da ovo treba da bude dobar primjer i putokaz i drugim udruženjima koja imaju određene probleme da na ovaj način budu rješavani, sistemski i zajedno kao partneri.

- Uložićemo sve što je neophodno da ovaj centar bude kompletno gotov i sigurna sam da će uskoro biti stavljen na raspolaganje sa svim sadržajima roditeljima i djeci koja će boraviti ovdje - rekla je Cvijanović.

Grad Trebinje  je u projektu učestvovao je sa 500.000 KM, što podrazumijeva cijenu zemljišta, rentu i troškove uređenja.

Početak izgradnje Dnevnog centra ozvaničen je u decembru prošle godine, a 627.000 KM za prvu fazu obezbijeđena su u kampanji koju je organizovala Cvijanovićeva u humanitarnoj akciji "S ljubavlju hrabrim srcima".

Površina na kojoj se gradi Dnevni centar je 1.500 metara kvadratnih, sa korisnom površinom od 810 metara kvadratnih na dva nivoa.

Grad Trebinje je u projektu učestovao sa 500.000 KM, što podrazumijeva cijenu zemljišta, rentu i troškove uređenja