latinica  ћирилица
11/05/2021 |  19:40 | Autor: SRNA

Crkvi Svetog Save na Menhetnu dodjeljena nagrada Grada Njujorka

Zavod za zaštitu spomenika Grada Njujorka dodijelio je Sabornoj crkvi Svetog Save na Menhetnu nagradu "Lusi G. Mozes" za restuarciju hrama nakon požara.

Ova nagrada se dodjeljuje svake godine već više od tri decenije za desetak projekata koji su pokazali izvrsnost u restauraciji, očuvanju ili adaptaciji istorijskih zgrada, izgleda ulica i pejzaža koji čuvaju poslovne, trgovačke, stambene, institucionalne, vjerske i javne zgrade.

Obnova crkve Svetog Save u Njujorku, koja je izgorjele u velikom požaru na Uskrs 2016. godine, traje i dalje, a prva faza je završena prošle jeseni, kada je srpska svetinja stavljena pod krov - odnosno obnovljena spolja.

Saborna crkva Svetog Save bila je jedna od 12 odlikovanih za 2020. godinu, a nagrada je 6. maja uručena Njegovom preosveštenstvu episkopu istočno-američkom Irineju, prenose beogradski mediji.

Crkva na Menhtenu, koja je izgrađena u gotskom stilu prije skoro 170 godina, u vlasništvu je Srpske pravoslavne crkve /SPC/ od 1943. godine.

U ovom hramu, koji je SPC otkupio od Episkopalne njujorške crkve, 1943. godine održan je posljednji oproštaj od velikog naučnika Nikole Tesle.