latinica  ћирилица
12/05/2021 |  08:51 ⇒ 14:08 | Autor: SRNA

Dodik: Njegovati slobodarsku tradiciju Vojske Srpske i srpskog naroda

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je svim pripadnicima Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, vojnicima, podoficirima, oficirima, civilnim licima i generalima u Oružanim snagama BiH, koji baštine tradicije Vojske Republike Srpske, 12. maj - Dan Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka i Dan Vojske Republike Srpske.
Milorad Dodik (Foto:  D. Pozderović) -
Milorad Dodik (Foto: D. Pozderović)

Dodik je naglasio da obilježavanje 12. maja učvršćuje uvjerenje da je Republika Srpska neprikosnovena i trajna, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

- Treći pješadijski /Republika Srpska/ puk, koji je nastavio da baštini tekovine Vojske Republike Srpske, garant je opstanka srpskog naroda i Republike Srpske na ovim prostorima. Srpska vojska i srpski narod su po tradiciji slobodarski, uvijek na strani mira, slobode, pravde i istine - istakao je Dodik u čestitki.

On je naveo da je Vojska Republike Srpske osnovana da bi zaštitila srpski narod i najčestitije i najčasnije učestvovala je u stvaranju Republike Srpske.

- Ne samo na ovaj dan, već svakodnevno treba da se sjećamo časnog puta Vojske Republike Srpske u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, kroz šta je sve prošla da bi odbranila teritoriju Republike Srpske, a sa posebnim poštovanjem treba da odamo počast stradalim srpskim vojnicima koji su u temelje naše Republike Srpske vječno uzidali ono što je najvrednije - život i dijelove tijela - naglasio je Dodik.

On je rekao da svi mi koji danas uživamo u slobodi i miru s dubokim poštovanjem i vječnom zahvalnošću treba da njegujemo sjećanje na njihovu žrtvu.

- Istovremeno, to nas obavezuje i da trajno čuvamo i branimo našu Republiku da bi je što bolju i snažniju ostavili u naslijeđe našim potomcima, te da njegujemo slobodarsku tradiciju srpskog naroda - naglasio je Dodik, ukazavši da gdje Srbi nisu imali svoju državu i vojsku, imali su stradanja, ogormnu žrtvu i golgotu.

Skupština srpskog naroda u BiH na zasjedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine donijela je odluku o formiranju Vojske Republike Srpske.

Vojska je bila glavna snaga u odbrani Republike Srpske i postojala je do 1. januara 2006. godine, nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga BiH. Vojno nasljeđe i identitet Vojske Republike Srpske njeguje Treći pješadijski/Republika Srpska/ puk.