latinica  ћирилица
12/05/2021 |  09:32 | Autor: SRNA

Treći puk nastavlja tradiciju pravdoljubivog srpskog naroda

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je Dan Vojske Republike Srpske i istakao da Treći pješadijski Republika Srpska puk, baštineći tradiciju VRS, nastavlja tradiciju pravdoljubivog srpskog naroda.
Nedeljko Čubrilović - Foto: SRNA
Nedeljko ČubrilovićFoto: SRNA

- Obavljajući svoju zakonsku dužnost, obaveza Trećeg pješadijskog puka je da čuva uspomenu na 23.000 poginulih boraca i na sve junake koji su odbranili Republiku Srpsku - istakao je Čubrilović u čestitki komandantu 3. pješadijskog Republika Srpska puka brigadiru Miloradu Krajšumoviću, svim pripadnicima puka, oficirima i vojnicima.

Čubrilović je podsjetio da je Narodna skupština Republike Srpske 12. maja 1992. godine donijela istorijsku odluku o formiranju Vojske Republike Srpske, kao odbrambene vojske koja je, u skladu sa Ustavom i zakonom, štitila narod Republike Srpske i dala nemjerljiv doprinos stvaranju i očuvanju Srpske, saopšteno je iz Narodne skupštine.

Skupština srpskog naroda u BiH je na zasjedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine donijela odluku o formiranju Vojske Republike Srpske.

Vojska je bila glavna snaga u odbrani Republike Srpske i postojala je do 1. januara 2006. godine, nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga BiH. Vojno nasljeđe i identitet Vojske Republike Srpske njeguje Treći pješadijski/Republika Srpska/ puk.