latinica  ћирилица
12/05/2021 |  10:48 ⇒ 10:48 | Autor: SRNA

Milunović: Herojstvo srpskog vojnika putokaz budućim generacijama

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović rekao je da je Dan Vojske Republike Srpske jedan od najznačajnih datuma u istoriji srpskog naroda u Republici Srpskoj i da herojstvo srpskog vojnika mora biti putokaz budućim generacijama.
Duško Milunović - Foto: RTRS
Duško MilunovićFoto: RTRS

- Herojstvo srpskog vojnika, posebno iskazano u posljednjem odbrambeno-otadžbinskom ratu, u istorijskim pobjedama, neće biti zaboravljeno i mora biti podstrek i putokaz budućim generacijama - naveo je Milunović čestitajući svim borcima Vojske Republike Srpske i pripadnicima Trećeg Republika Srpska puka 12. maj - Dan Vojske Republike Srpske.

On je podsjetio da je za slobodu, mir, čast i odbranu svojih ognjišta i svojih porodica, u odbrambeno-otadžbinskom ratu život položio 23.801 borac.

Prema njegovim riječima, Vojska Republike Srpske, u kojoj je bilo angažovano 210.000 boraca, branila je 2.500 kilometara fronta i vodila niz bitaka kako bi odbranila Srpsku i spriječila da se srpskom narodu desi strašna sudbina iz Prvog i Drugog svjetskog rata.

- Bitka za koridor kojom smo se ponovo povezali sa maticom Srbijom je briljantna pobjeda naše vojske jer je sačuvano oko milion stanovnika cijele sjeverozapadne Krajine i SAO Krajine - napomenuo je Milunović.

On je istakao i da je odbrana Sarajevsko-romanijske regije značajna pobjeda jer su se oružane snage Vojske Republike Srpske u periodu od 1992. do 1995. godine uspješno odbranile od daleko brojnijeg neprijatelja i sačuvale teritorije i narod tog kraja.

Ministar Milunović je ukazao i da je Vojska Republike Srpske u četiri godine odbrambeno-otadžbinskog rata uspjela da odbrani Podrinje od zločinačkih napada 28. divizije takozvane Armije BiH i hordi Nasera Orića, koje su počinile, i danas nekažnjene, zločine nad srpskim stanovništvom.

Podsjetio je u čestitki na značaj mitrovdanskih ofaniziva u Hercegovini 1992. i 1994. godine kada je Vojska Republike Srpske uspjela da u dva navrata slomi i do deset puta nadmoćnijeg neprijatelja i sačuva istočnu Hercegovinu.

Milunović je istakao da je odbrana zapadnih granica Republike Srpske bitka u kojoj je Vojska Republike Srpske porazila elitne jedinice regularne vojske Hrvatske dok su izvodile operaciju kodnog naziva "Drina 95" s ciljem da izađu na rijeku Drinu i Srbe protjeraju sa vjekovnih ognjišta.

- Naša je časna dužnost i obaveza da od zaborava sačuvamo herojstvo, žrtvu i čast srpskog borca za odbranu otadžbine, mir i slobodu svog naroda - naveo je Milunović u čestitki.