latinica  ћирилица
12/05/2021 |  11:25 ⇒ 19:47 | Autor: SRNA

Obilježen Dan VRS; Dodik: Vojska najčistiji obraz srpskog naroda (FOTO/VIDEO)

Služenjem parastosa poginulim borcima Vojske Republike Srpske i civilnim žrtvama odbrambeno-otadžbinskog rata u kasarni "Kozara" u Banjaluci obilježen je 12. maj - Dan VRS i Dan Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH.
Dan VRS - Foto: RTRS
Dan VRSFoto: RTRS

Kroz VRS je prošlo 210.000 boraca, a 23.801 njen pripadnik položio život u odbrambeno-otadžbinskom ratu za stvaranje i očuvanje Srpske.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da je Vojska Republike Srpske najčasniji i najsvjetliji obraz srpskog naroda.

Dodik je istakao da Vojska Republike Srpske danas živi u srpskom narodu i spremna je, ako to zatreba, da ustanu u odbranu Republike Srpske kako je to učinila u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Obilježavanju su prisustvali predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, premijer Srpske Radovan Višković, direktor Policije Srpske Siniša Kostrešević, predstavnici Vojske Srbije, predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama.

Na centralnoj svečanosti povodom Dana VRS prisutni su bili i zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Mirko Okolić, komandant Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Milorad Krajšumović, komandant 6. pješadijske brigade Oružanih snaga BiH brigadir Radovan Јović, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Gojko Knežević, komandant Operativne komande Oružanih snaga BiH Radovan Ilić, penzionisani generali VRS i ostale srpske starješine u Oružanim snagama BiH. 

Prisustvovali su i predstavnici udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, ličnosti iz javnog, političkog i društvenog života Srpske i BiH, sveštenstvo Srpske pravoslave crkve i ostale zvanice i gosti.

Nakon parastosa, u Centralnoj spomen-sobi VRS položeni su vijenci i ruže, i date izjave medijima.

Obilježavanje ovog važnog datuma novije srpske istorije, ili 29 godina od formiranja VRS i 16 godina od formiranja Puka, organizuju Odbor Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova i komanda te vojne formacije.

Skupština srpskog naroda u BiH na zasjedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine donijela je odluku o formiranju Vojske Republike Srpske.

VRS je bila oružana sila Republike Srpske i osnovana je pod nazivom Vojska Srpske Republike BiH.

Postojala je od 12. maja 1992. do 1. januara 2006, nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga BiH.

Vojno nasljeđe i identitet Vojske Republike Srpske njeguje i baštini Treći pješadijski /Republika Srpska/ puk. Krsna slava VRS je Vidovdan, dok se 12. maj proslavlja kao Dan Vojske Republike Srpske i 3. pješadijskog /Republika Srpska/ puka.

VRS sačuvala je u ratu teritoriju Srpske i zaštitila narod boreći se istovremeno protiv snaga muslimansko-hrvatske koalicije i NATO-a, čija je avijacija u nekoliko navrata vršila agresiju na Republiku Srpsku i linije fronta koje su držali Srbi.