latinica  ћирилица
12/05/2021 |  11:30 ⇒ 22:55 | Autor: Agencije

Kiša projektila pogodila izraelske gradove; Povećava se broj poginulih (FOTO/VIDEO)

U eskalaciji sukoba na Bliskom istoku poginulo je 65 Palestinaca i šest Izraelaca. Sukobima, koji su ušli u treći dan, ne nazire se kraj, a nemiri, koji su počeli u Јerusalimu u ponedjeljak, proširili su se na čitavu zemlju.

22.46 - Bajden: Izrael ima pravo da se brani

Američki predsjednik DŽo Bajden ocijenio je tokom obraćanja da očekuje da će tenzije između izraelskih i palestinskih zvaničnika prestati uskoro. Bajden je istakao da su službenici administracije u "stalnom kontaktu" sa svojim bliskoistočnim kolegama.

22.15 - Izraelski ratni avioni bombardovali Islamsku nacionalnu banku u Gazi, prenose američki mediji.

21.56 - Abas: Јerusalim je bio, biće i ostaće palestinski

Predsjednik Palestine Mahmud Abas, izjavio je da će Palestinci preduzeti sve mjere da se zaštite. Abas je rekao da je Јerusalim "bio, biće i ostaće palestinski i islamski".

- Poziv iz Јerusalima nas ujedinjuje. Stavimo sve razlike na stranu - rekao je Abas.

21.41 - Јedan od dva najuglednija izraelska rabina apelovao je na uzdržanost dok se šire sukobi između Јevreja i Palestinaca. On je apel uputio nakon što su mediji izvjestili o širenju uličnih napada Јevreja na pripadnije arapske manjine u Izraelu, od kojih su neki organizovali nasilne proteste u znak solidarnosti sa Palestincima u Gazi, prenio je Rojters.

20.51 - Palestinsko ministarstvo zdravlja: U izraelskim vazdušnim napadima na Gazu ubijeno 65 ljudi

20.50 - Najmanje 20 osoba je ranjeno u najnovijem raketnom napadu na izraelski grad Aškelon, javlja Tajms of Izrael.

Kanal 12 javlja da premijer Netanjahu želi da pošalje vojnike u gradove kako bi održali mir, jer se neredi u njima nastavljaju, ali da se ministar odbrane Ganc protivi tom potezu.

20.15 - Raketni udar na stambenu zgradu u Sderotu, pogođena porodica

Šestogodišnji dečak teško je povrijeđen u raketnom napadu iz Gaze na stambenu zgradu u izraelskom gradu Sderotu.

Majka dječaka je teško ranjena, jedan petogodišnjak je takođe ranjen, a četiri osobe su lakše povređene.

19.30 - Izraelska avijacija srušila još jedan soliter u centru Gaze

U izraelskim vazdušnim udarima, u centru grada Gaze srušen je još jedan soliter. Prenoseći rušenje zgrade izraelski TV kanali su komentarisali da će nakon toga militantni Hamas uzvratiti baražnim raketnim napadom.

19.07 - Brigada El Kasam saopštila je da je lansirala 130 raketa na izraelske gradove kao odgovor na likvidaciju njihovih komandanata.

18.43 -  Zamjenik američkog državnog sekretara Hedi Amra otputovaće na Blistok istok gdje će u razgovoru sa Izraelcima i Palestincima zatražiti deeskalaciju nasilja, rekao je danas državni sekretar SAD Entoni Blinken.

18.25 - Palestinski pokret Hamas spreman je da obustavi sve vojne akcije protiv Izraela, ako se izvrši međunarodni pritisak na Izraelce, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

18.19 - Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj pozvao je danas na hitnu obustavu nasilja u Izraelu i na palestinskim teritorijama u kojem je poginulo više od 50 ljudi.

- Sve se mora učiniti kako bi se spriječio širi sukob, što će uticati na civilno stanovništvo na obje strane - naglasio je Borelj.

17.40 - Poginuo vojnik, prva žrtva izraelskih vojnih snaga

Izraelska vojska je saopštila da je u protivtenkovskom raketnom napadu u blizini Pojasa Gaze, ubijen jedan izraelski vojnik, što je prva smrtni slučaj u izraelskim vojnim snagama tokom trodnevne borbe sa Hamasom.

Vojska je saopštila da je u jutrošnjem napadu ubijen narednik Omer Tabib star 21 godinu, prenio je AP. U napadu su povrijeđeni još jedan oficir i jedan vojnik.

16.30 - Hamas potvrdio da je poginuo komandant grada Gaze

Hamas potvrdio da je njihov komandant grada Gaze ubijen u izraelskom vazdušnom napadu.

Basem Isa je najviša vojna ličnost u Hamasu koju je Izrael ubio od rata u Gazi 2014. godine, preneo je AP.

15.50 - Izraelske snage ubile su 16 višerangiranih pripadnika Hamasa, uključujući vojnog lidera i stručnjake za naoružanje u vazdušnom udaru na komandno mjesto u Pojasu Gaze, saopšteno je iz izraelske bezbjednosne službe "Šin Bet".

14.40 - Ministarstvo zdravlja Gaze, kojim upravlja Hamas, saopšitlo je da su dosad u sukobima sa izraelskom vojskom poginula 53 Palestinca.

Četrnaestoro ubijenih bili su maloljetnici, a ranjeno je još 320 Palestinaca, dodaje se u saopštenju.

13.05 - Počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić izjavio je da niko od oko 1.500 državljana Srbije koji borave u Izraelu nije stradao niti je povrijeđen u sukobima Hamasa i Izraela.

12.10 - Putin i Erdogan razgovarali telefonom, Ankara zahtijeva reakciju protiv Izraela

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan i ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarali su telefonom o sukobima u Gazi i Јerusalimu, saopštilo je tursko predsjedništvo, dodajući da Ankara zahtijeva internacionalnu akciju protiv Izraela.

11:01 - DŽonson poziva na deeskalaciju sukoba

Britanski premijer Boris DŽonson pozvao je Izrael i Palestinu da se "povuku sa ivice" i pozvao obje strane da pokažu uzdržanost.

- Velika Britanija je duboko zabrinuta sve većim nasiljem i civilnim žrtvama i želimo da vidimo hitnu deeskalaciju napetosti - napisao je DŽonson na Tviteru.

10:37 - Јake policijske snage u gradovima sa mješovitim stanovništvom

Izrael je naredio raspoređivanje jakih policijskih snaga u gradovima sa mješovitim jevrejskim i arapskim stanovništvom. Taj potez uslijedio je nekoliko sati nakon proglašenja vanrednog stanja u Lodu, gdje su, kako se navodi, Arapi zapalili tri sinagoge, prodavnice, desetine automobila.

Foto: AP Photo / Heidi levine

Uvođenje vanrednih ovlašćenja podrazumijeva da policija može da zatvori neko područje grada, uđe u bilo koje mjesto radi izvršavanja svojih dužnosti i upotrebi "razumnu silu" da bi primorala civile da se povinuju naređenjima.

Neki stanovnici Loda rekli su da im je u domovima isključena struja i da su im molotovljevi kokteli bačeni kroz prozore.

Gradonačelnik Loda Iair Revivo rekao je da su napadnuti i gradska kuća i lokalni muzej. Situaciju je uporedio sa pogromom nacista iz Kristalne noći 1938. godine.

Foto: Avshalom Sassoni)

 10:11 - Izrael bombardovao kuću Salaha Dahmana 

Izraelske odbrambene snage saopštile su da su bombardovale dom najvišeg operativca Hamasa Salaha Dahmana koji je, kako navode, koristio tu kuću kako bi skladištio oružje za tu organizaciju.

Vojska je objavila snimke napada, na kojima se vidi kako raketa pada na zgradu u gusto naseljenom kvartu, što je izazvalo veliku eksploziju, prenosi Tajms of Izrael navodeći da je uzrok eksplozije verovatno municija koja se nalazila unutra.

Stanovnicima oblasti uz granicu sa Pojasom Gaze naloženo je da odu u skloništa i zaštićene oblasti poslije napada.

09:44 - Tajms of Izrael: Egipat posreduje u okončanju sukoba

Egipatski posrednici rade na medijaciji u prekidu vatre između Izraela i Hamasa u Gazi nakon skoro dva dana eskalacije nasilja, javlja Kanal 12.

Međutim, pojedini analitičari navode da Izrael nije zainteresovan za okončanje borbi dok se ne postignu određeni vojni ciljevi.

09:01 - Otac i ćerka stradali u Lodu

Tokom granatiranja grada Loda, u kom je proglašeno vanredno stanje, poginuli su otac i ćerka koji su bili u automobilu. Oboje su izraelski Arapi.

Izraelska vojska navodi da su palestinski militanti od ponedjeljka, kada su sukobi eskalirali, ispalili oko 1.000 raketa na pozicije u Izraelu.

07:46 - Hitne zatvorene konsultacije Savjeta bezbednosti

Savjet bezbjednosti UN održaće danas hitne zatvorene konsultacije, drugo takvo zasjedanje u tri dana, radi razgovora o tekućoj eskalaciji nasilja u Izraelu i Gazi.

Takvi sastanci nisu rijetkost da bi se razgovaralo o regionalnim sukobima, ali održavanje dva u tri dana je rijetko, navodi Tajms of Izrael.

Zatvorene konsultacije zahtijevaju saglasnost svih 15 država članica da bi se sazvale, što pokazuje porast zabrinutosti međunarodne zajednice povodom najnovijih sukoba.

Zasijedanje su zatražile misije Kine, Norveške i Tunisa, a očekuje se da će specijalni koordinator UN za bliskoistočni mirovni proces Tor Venesland izvestiti države članice SB o najnovijim dešavanjima u Izraelu i Gazi.

06:42 - U Tel Avivu sirene za uzbunu od ranog jutra

Sirene koje upozoravaju na raketni napad oglasile su se u Tel Avivu rano jutros, potvrdili su svjedoci Rojtersu.

U gradu su se čuli i zvuci nekoliko eksplozija, samo nekoliko minuta nakon što su pripadnici Hamasa iz Gaze saopštili da su ispalili 110 raketa prema Tel Avivu kao odgovor na izraelske vazdušne udare na ovu palestinsku enklavu.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nastavljaju se sukobi izraelskih i palestinskih snaga. Palestinski Hamas ispalio je sinoć više od 130 raketa u pravcu Tel Aviva kao odgovor na izraelski vazdušni udar u kojem je srušen soliter od 13 spratova u Gazi.