latinica  ћирилица
12/05/2021 |  11:35 ⇒ 11:35 | Autor: SRNA

Selaković: Vilanove tvrdnje netačne

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je danas da je izjava ambasadora Izraela u Srbiji Јahela Vilana da je Srbija u Vašingtonu potpisala sporazum sa samoproglašenim Kosovom netačna i "svojevrsni bezobrazluk" i istakao da su predstavnici Prištine i Beograda potpisali dva različita dokumenta.
Nikola Selaković - Foto: RTRS
Nikola SelakovićFoto: RTRS

- U dokumentu koji je potpisao bivši premijer /samoproglašenog/ Kosova Avdulah Hoti stoji da su Priština i Izrael saglasni da se međusobno priznaju, a u dokumentu koji je potpisao predsednik Srbije Vučić stoji da je Beograd saglasan da otvori privredno, državno predstavništvo u Јerusalimu do 20. septembra 2020. godine i da izmesti Ambasadu do 1. jula 2021. godine - rekao je Selaković za televiziju "Prva" i pokazao oba dokumenta.

On je pojasnio da je Vučić potpisao dokument u kojem se ne pominju ni Kosovo ni Priština, te izdržao "jeziv pritisak" u Vašingtonu dok je "Izrael podlegao pritiscima".

- Srbija treba da se ponosi predsednikom Vučićem, koji je bio u stanju da usred Vašingtona izdrži jezive pritiske, da ne potpiše ono što je neko danas pokušao da mu spočitava i da sačuva našu nacionalnu poziciju. Država Izrael nije uspela da odoli tim pritiscima - rekao je Selaković.

Selaković je naveo i da u ovom trenutku nije izvjesno da se govori o izmještanju Ambasade Srbije iz Tel Aviva u Јerusalim i naglasio da je "malo vjerovatno da do toga dođe, posebno nakon izraelskog priznavanja Kosova".

Ambasador Izraela u Srbiji Јahel Vilan rekao je ranije danas da je ta zemlja priznala nezavisnost Kosova pod pritiskom SAD, ali da ne treba zaboraviti "da je to urađeno u okviru sporazuma Srbije i Kosova sa SAD, a ne sa Izraelom".

- Ne pokušavam da se krijem iza toga, tu odluku je doneo Izrael posle mnogo godina kada nismo priznali Kosovo. To je protiv naših interesa u Srbiji - rekao je Vilan.