latinica  ћирилица
12/05/2021 |  11:38 ⇒ 11:59 | Autor: SRNA

Šest kuvara iz Daun sindrom centra predstavlja vaskršnju tradiciju Srpske u Moskvi

Centar za socijalnu rehabilitaciju lica sa invaliditetom Daun sindromom centar predstaviće vaskršnju tradiciju Republike Srpske na predstojećem 15. Međunarodnom vaskršnjem gastronomskom festivalu Moskva 2021, koji će biti održan na daljinu.
Daun sindrom centar - Foto: RTRS
Daun sindrom centarFoto: RTRS

Organizator festivala, koji će 18. maja početi u Centralnom muzeju pobjede u ruskoj prijestonici, jeste Centar za očuvanje tradicije iz Moskve, Danilov muški manastir moskovske patrijaršije i grad Moskva.

Daun sindromom centar Banjaluka završio je sve pripreme za učešće na ovoj manifestaciji i sa svojih šest novih kuvara predstaviće Republiku Srpsku na međunarodnom takmičarskom festivalu, u kategoriji studenata sa nominacijom: "Vaskrs u mom gradu", saopšteno je iz ovog centra.

Kuvari iz banjalučkog Daun sindromom centra uz pomoć profesionalaca iz restorana Provans iz Banjaluke, prošli su dvosedmičnu obuku u spremanju delicija za vaskršnje praznike i sa tim stečenim znanjem predstaviće Srpsku. Mentor praktične nastave bio je Boris Krečar.

Daun sindromom centar iz Banjaluke je u januaru učestvovao je na Božićnom gastro festivalu u Moskvi na kojem je šest kuvara osvojilo je prvo mjesto i dobilo velika priznanja.

Direktor ovog centra dobio je priznanje grada Moskva za sprovođenje programa socijalne rehabilitacije lica sa Daunovim sindromom. Posebno priznanje stiglo je za učešće lica sa Daunovim sindromom na ovom festivalu jer do sada nikada učesnici nisu bile osobe sa poteškoćama u razvoju.

Daun sindromom centar je od ovog međunarodnog festivala napravio veliku živu inkluziju, za šta mu je grad Moskva dodijelila priznanje i sve pohvale.

- Sada tu istu priliku ima šest novih kuvara iz ovog centra koji će predstaviti vaskršnje tradicije Republike Srpske. Nije bilo mjerljivo, niti se može riječima opisati šta je značilo učešće lica sa Daunovim sindromom na Božić gastro festivalu u Moskvi, a pogotovo što su osvojili prvo mjesto - navodi se u saopštenju iz ovog centra.

U saopštenju se navodi da ovi i slični događaji daju veliku nadu i ohrabruju porodice lica sa Daunovim sindromom da se lakše mogu boriti sa diskriminacijom i da nastoje da se njihova djeca uključuju u što većoj mjeri u sve sfere društva jer na to imaju pravo.