latinica  ћирилица
12/05/2021 |  11:58 ⇒ 12:34 | Autor: SRNA

Lokalizovan požar na području Gostilje (VIDEO)

Veliki šumski požar na području Gostilje je stavljen je pod kontrolu, a vatra nije zahvatila zaštićenu vrstu Pančićeve omorike, potvrđeno je Srni u Šumskom gazdinstvu Panos iz Višegrada.
Lokalizovan požar na području Gostilje - Foto: Screenshot/YouTube
Lokalizovan požar na području GostiljeFoto: Screenshot/YouTube

Vršilac dužnosti direktora ovog preduzeća Miroslav Savić rekao je da je područje kojim gazduju zahvatio šumski požar niskog i prizemnog karaktera.

- S obzirom na to da se radi o području na kojem se nalazi zaštićena vrsta Pančićeve omorike želimo naglasiti da ona nije zahvaćena. Požar je lokalizovan, stavljen pod kontrolu - napomenuo je Savić.

Prema njegovim riječima, ljudstvo je raspoređeno duž čitave požarne linije kako bi se vatra u potpunosti savladala.

Šumsko gazdinstvo Panos je organizovalo dvadesetčetvoročasovno dežurstvo na terenu, sve dok opasnost ne bude otklonjena.

Savić je ukazao da su se pojavile dezinformacije da je požarom zahvaćena Pančićeva omorika, što nije tačno.

- Kako se radi o teškom i nepristupačnom terenu, u gašenju požara, osim ljudstva iz Šumskog gazdinstva, uključeni su pripadnici Vatrogasne jedinice i članovi Lovačkog udruženja. U redovnom kontaktu smo sa predstavnicima Civilne zaštite, predstavnicima Nacionalnog parka Tara i i drugim službama čiji je zadatak zaštita od požara - rekao je Savić.

Savić je apelovao da se građani pridržavaju zakonskih mjera zaštite šuma od požara, jer će uslijediti kazne ako vatra bude izazvana ljudskim faktorom.