latinica  ћирилица
12/05/2021 |  12:55 ⇒ 13:14 | Autor: SRNA

Pet odsto povećanje iznosa za plate (VIDEO)

Iznos sredstava namijenjenih za plate zaposlenima u oblasti obrazovanja, nauke i kulture, koji se finansiraju iz budžeta Republike Srpske trebalo bi da bude povećan za pet odsto, a u narednim danima treba da se dogovore konkretni obračuni, poručeno je nakon sastanka resornih ministara i predstavnika Sindikata obrazovanja, nauke i kulture.
Rajčević, Gnjatić i Trivić - Foto: RTRS
Rajčević, Gnjatić i TrivićFoto: RTRS

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić istakla je da bi povećanje od pet odsto, na postojeći budžet od 343 miliona KM, koji se izdvaja na godišnjem nivou za plate za zaposlene u osnovne i srednje škole, đačke domove, srednjoškolske centre i zaposlene u oblasti kulture, značilo dodatnih 16 miliona KM godišnje.

- To je okvirni iznos u koji bi predstavnici sindikata i resornih ministarstava trebalo da ukalkulišu povećanje plata - rekla je Trivićeva novinarima u Banjaluci.

Prema njenim riječima, važno je da je ovo kontinuirani nastavak rada Vlade Republike Srpske na povećanju plata u prosvjeti, te da je ovo treće povećanje plata u posljednje tri godine.

- Smatram da su to dobri strateški pravci Vlade na dobrobit svih zaposlenih u obrazovanju - dodala je Trivićeva.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske Srđan Rajčević izrazio je veliko zadovoljstvo što već treći put za dvije i po godine dolazi do povećanja plata radnicima u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda.

- Nije lako u vremenu pandemije i globalne krize obezbijediti nešto ovako, ali to pokazuje sposobnost same Vlade, ali dobru saradnju sa sindikatom. To će se sigurno i nastaviti - rekao je Rajčević.

On je pojasnio da je na sastanku razgovarano o samim principima za povećanje plata, te da se pregovori nastavljaju.

- Krećemo se u okvirima povećanja do pet odsto u odnosu na izdvajanja za plate zaposlenih u cjelokupnom obrazovnom sektoru - rekao je Rajčević.

 Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Dragan Gnjatić rekao je da se povećanje odnosi na zaposlene u institucijama obrazovanja, nauke i kulture, koje se finansiraju iz budžeta Republike Srpske.

- Danas smo dogovorili određene smjernice i iznose u okviru kojih treba da se krećemo. Sindikat je na tom istom fonu. Naš nekakav zahtjev je bio da oni radnici koji imaju najmanje plate dobiju procentualno najveći iznos, a oni radnici koji imaju najveće plate, procentualno najmanji iznos, odnosno da to povećanje za sve radnike bude 50 KM - pojasnio je Gnjatić.

On je dodao da bi to značilo povećanje sredstava za plate za 17,5 miliona KM na godišnjem nivou.

- Vjerujem da ćemo u narednim danima doći do najboljih rješenja kako bi svi radnici bili zadovoljni. Ono što je najvažnije jeste da imamo povećanje plata - naglasio je Gnjatić.