latinica  ћирилица
12/05/2021 |  13:47 | Autor: SRNA

"Istorija govori da Izrael treba da brani svoju državu"

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik smatra da veoma upečatljiva istorija vezana za jevrejski narod govori o tome da Izrael treba da brani svoju državu.
Milorad Dodik (Foto: Tanjug) - Foto: TANЈUG
Milorad Dodik (Foto: Tanjug)Foto: TANЈUG

Komentarišući eskalaciju sukoba u Pojasu Gaze, Dodik je istakao da se Hamas, koji je na globalnom nivou proglašen terorističkom organizacijom, pokazuje kao izazivač tih sukoba.

- Činjenica je da neki stalno podstrekuju Palestince tamo da dobiju sve, umjesto da prihvate da se za dva naroda tamo formiraju dvije države i da to bude dominantan dogovor Јevjera, Izraelaca i samih Palestinaca. Mnogi iz nekog svog razloga pospješuju sukob i govore da to treba da bude mješovita ili multietnička zemlja - rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Dodik je naglasio da gdje god postoji dodir različitih civilizacija, u smislu vjere i religije, to je uvijek mjesto trvenja, trenja, te je samo pitanje kada će se upaliti neka varnica, koja će postati buktinja.

- I mi u BiH smo dio tog propalog eksperimenta i stalnog nastojanja sa zapada da nam kažu kako mi treba da živimo, a sasvim je sigurno da bi bilo manje sukoba u tom dijelu svijeta da imaju dvije države - istakao je Dodik.

On je izrazio zabrinutost što je ovaj sukob eskalirao do mjera da se razmijene tako žestoka artiljerijska i druga sredstva i u kojem ima stradalih.

- Iz onog što smo mogli čuti, jasno je da je Hamas prvi ispalio te rakete, što je, znajući doktrinu samog Izraela, koji ide za tim da na bilo kakvu provokaciju, pa i minimalnu, odgovori maksimalnim sredstvima, dovelo do ovakve eskalacije - rekao je Dodik.