latinica  ћирилица
12/05/2021 |  15:38 ⇒ 15:40 | Autor: SRNA

Cvijanović: Ponosni na Vojsku Srpske, prioritet očuvanje Republike

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da svi treba da budu ponosni na Vojsku Republike Srpske i da prioritet treba da bude očuvanje Srpske i slobode koju su borci dali.
Željka Cvijanović u Gacku (Foto: instagram.com) -
Željka Cvijanović u Gacku (Foto: instagram.com)

- Bez obzira šta u životu radili i čime se god bavili i koliko god imali neslaganja prema određenim političkim stavovima, ono što se ne smije maknuti sa prioriteta broj jedan je da čuvamo Republiku Srpsku - rekla je Cvijanović novinarima u Gacku povodom Dana Vojske Republike Srpske.

Cvijanović je poručila da svi sa posebnom pažnjom treba da se ophode prema borcima koji su omogućili slobodu srpskom narodu.

- Moje poštovanje ide prema svim vojnicima Republike Srpske. Ono što je glavno i što je svetinja treba čuvati - rekla je Cvijanović, istakavši da su mnogi borci ostavili svoje živote ili ostali bez dijelova tijela braneći slobodu.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

Ona je izrazila zadovoljstvo što Vlada Republike Srpske godinama razvija programe podrške, zapošljavanja i davanja borcima, jer su mnogi tokom prethodnih godina suočeni sa problemom nezaposlenosti.

- Poštujem sve što radi Treći pješadijski /Republika Srpska/ puk koji njeguje tradiciju, sjećanje i ponos na Vojsku Republike Srpske - rekla je Cvijanović nakon što je položila vijenac na Spomenik palim borcima Vojske Republike Srpske pod nazivom "Kruna gatačkim junacima" i posjetila i Spomen-sobu palim borcima otadžbinskog rata.

On je izjavila da je sigurna da ljudi širom Republike srpske cijene svoju slobodu i da vole svoju Republiku Srpsku.

Cvijanović se prethodno danas sastala sa načelnikom Gacka Ognjenom i rukovodstvom opštine, te jutros u trebinjskom naselju Mrkonjići, rodnom selu Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog, prisustvovala prvoj liturgiji u novoizgrađenom Duhovnom centru, koju je služio Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije.

Skupština srpskog naroda u BiH na zasjedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine donijela je odluku o formiranju Vojske Republike Srpske. Postojala je od 12. maja 1992. do 1. januara 2006, nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga BiH.

Kroz Vojsku Republike Srpske je prošlo 210.000 boraca, a 23.801 njen pripadnik položio život u odbrambeno-otadžbinskom ratu za stvaranje i očuvanje Srpske.