latinica  ћирилица
12/05/2021 |  16:17 ⇒ 18:33 | Autor: RTRS

U Beogradu otvorena Spomen soba Srbima stradalim u Hrvatskoj

Spomen soba Srbima stradalim u ratu u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine, otvorena je u prostorijama Udruženja porodica nestalih i poginulih lica "Suza" u Beogradu.
Kisić Tepavčević i Odalović posjetili Spomen sobu u Beogradu (Foto: Rade Prelić) -
Kisić Tepavčević i Odalović posjetili Spomen sobu u Beogradu (Foto: Rade Prelić)

U Spomen sobi nalazi se 800 fotografija stradalih, a procjenjuje se da je u tom periodu u Hrvatskoj ubijeno i nestalo oko 7.500 ljudi.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević rekla je na otvaranju da je država uz porodice nestalih i da, zajedno sa njima, teži da se sudbina svih nestalih razriješi.

Kisić Tepavčević je na otvaranju Spomen sobe podsjetila da je prošlo više od 30 godina od prvih stradanja i oružanih sukoba na području bivše SFRЈ i da je sudbina mnogih osoba još uvijek neriješena.

- Ova soba je prepuna emocija, osjećaju se patnja, tuga i bol, ali i vaša hrabrost i upornost da istrajete u svojoj borbi dok i poslednje NN lice ne dobije svoje ime i prezime - naglasila je Kisić Tepavčević.

Prema podacima Komisije za nestala lica Vlade Srbije, i poslije 30 godina, oko 1.600 osoba vodi se kao nestalo u Hrvatskoj, koja zloupotrebljava i politizuje ovo humanitarno pitanje.

- Mi i dalje insistiramo da se završe iskopavanja na poznatim grobnim mjestima. Јoš 36 mjesta koja smo mi i hrvatska strana zajedno utvrdili, po protokolima koje su oni predali sa asanacije, nisu ekshumirani. Mi insistiramo da se razriješi sudbina i da se utvrdi čija su tijela u mrtvačnicama u Zagrebu, Osijeku, Rijeci. Tamo se nalazi 878 tijela - istakao je predsjednik Komisije za nestala lica Srbije Vnjljko Odalović.

Porodice traže da se pronađu posmrtni ostaci, da sahrane svoje nastradale, a oni koji su činili zločine da budu procesuirani.

- Prolazi treća decenija od rata. Porodice i svjedoci umiru. Vrlo je važno da se zabilježe činjenice dok imamo živih svjedoka - kaže Dragan Đukić, iz Udruženja "Suza".

Ovo udruženje namjerava da sve materijale koje posjeduje ustupi ozbiljnom memorijalu za koji vjeruje da će biti otvoren.