latinica  ћирилица
12/05/2021 |  16:38 | Autor: SRNA

Skupština Crne Gore usvojila izmjene Zakona o Državnom tužilaštvu

Skupština Crne Gore usvojila je danas izmjene i dopune Zakona o Državnom tužilaštvu.
Skupština Crne Gore (Foto:Savo Prelević/mitropolija.com) -
Skupština Crne Gore (Foto:Savo Prelević/mitropolija.com)

Prijedlog izmjena podržali su poslanici Demokratskog fronta, koalicija "Mir je naša nacija" i "Crno na bijelo", Socijalističke narodne partije i Pokreta za promjene.

Glasanju nisu prisustvovali poslanici Demokratske partije socijalista, Socijaldemokrata, Bošnjačke stranke, Socijaldemokratske partije, albanskih partija i Liberalne partije.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović izjavio je na sjednici parlamenta da je riječ o sistemskom zakonu koji može unaprijediti crnogorski pravni sistem i da se došlo do rješenja koja su usaglašena sa praksom u EU.

On je rekao da je mišljenje Venecijanske komisije, koje je tražila Vlada, pokazalo da je napravljen napredak u odnosu na prethodna rješenja i da više ne postoji prepreka da izmjene Zakona budu usvojene u parlamentu.

Iz opozicije je tokom rasprave ocijenjeno da izmjenama Zakona parlamentarna većina želi da tužilaštvo stavi pod političku kontrolu s ciljem da se "targetiraju" politički neistomišljenici, kao i da se njima usporava put Crne Gore ka EU.

DPS je na sjednici tražio da se glasanje o izmjenama Zakona odgodi i pozvao na dijalog o izboru čelnih ljudi pravosuđa, ali je taj prijedlog odbijen na sjednici skupštinskog Kolegijuma.

Poslanik DF-a Predrag Bulatović rekao je da u priči o izmjenama Zakona nema riječi o ucjeni, već da je riječ o partnerskom odnosu u vlasti, ali i prema Venecijanskoj komisiji.

- Problem je što u redovima bivšeg režima ne mogu svi mirno da spavaju i zato se napada ovaj zakon i odgađa usvajanje - poručio je Bulatović.