latinica  ћирилица
12/05/2021 |  18:32 ⇒ 18:59 | Autor: 24sata.hr

Kazan: Učiteljica ubijena dok je spasavala učenike

U utorak u ruskom gradu Kazanu ubijeno je devetoro ljudi, a paljbu je pokrenuo bivši učenik te škole. Odata je počast učiteljici koja je izgubila svoj život pokušavajući spasiti učenike.
Sahrana učiteljice Elvire Ignatieve (Foto: AP Photo/Dmitri Lovetsky) -
Sahrana učiteljice Elvire Ignatieve (Foto: AP Photo/Dmitri Lovetsky)

Ubijena učiteljica Elvira Ignatieva četiri je godine predavala engleski jezik u toj školi.

Prema izvještajima očevidaca učiteljica je stala na put između počinioca i djeteta te time zadobila smrtonosne rane.

Lokalni mediji izvještavaju da je Ignatieva započela predavati 2018. godine, iste godine kada je Ilnaz Galaviev, koji je u međuvremenu osumnjičen kao naoružani napadač, završio školu, ali da ga nije i podučavala piše Raša tudej.

Devetnaestogodišnjak je studirao na obližnjem fakultetu za u gradu Volge, ali je izbačen nakon što se nije pojavio na predavanjima i ispitima.

Druga učiteljica koja je izgubila svoj život je 55-godišnja Venera Aizatova, koja je predavala matematiku predškolcima. Učiteljica s 34 godine radnog iskustva, primila je niz profesionalnih nagrada, uključujući i priznanje "Učitelj digitalnog doba" za korištenje IT-a u nastavnom procesu.

Lokalno stanovništvo položilo je cvijeće u školu za devet ljudi za koje je potvrđeno da su izgubili život tokom napada. Rustam Minnikhanov, predsjednik ruske regije Tatarstan, čiji je glavni grad Kazan, proglasio je srijedu danom žalosti u čast onih koji su izgubili svoj život.

Više od deset djece i odraslih takođe je hospitalizovano, od kojih su neki imaju ozbiljne povrede.