latinica  ћирилица
12/05/2021 |  18:53 | Autor: sputniknews.com

Napadač iz Kazanja priznao krivicu

Ilnaz Galavijev koji je pucao na učenike i nastavnike u gimnaziji u Kazanju priznao je krivicu, rekao je predstavnik istrage u Sovjetskom okružnom sudu u Kazanju.
Napadač iz Kazanja Ilnaz Galavijev (Foto:Sputnik / Maksim Bogodvid) -
Napadač iz Kazanja Ilnaz Galavijev (Foto:Sputnik / Maksim Bogodvid)

Sud je odredio pritvor od dva mjeseca kao preventivnu mjeru. Na pitanje sudije da li optuženi ima nešto protiv takve preventivne mjere, Galavijev je rekao da nema.

Predstavnik istrage u sudu je rekao da je Galavijev tokom napada u školi ispalio najmanje 17 hitaca.

Istražitelj je saopštio da je protiv Galavijeva podignuta optužnica za ubistvo dvije i više osoba, za šta je on u potpunosti priznao krivicu.

Na pitanje sudije da li boluje od neke teške bolesti, Galavijev je odrično odgovorio. Međutim, ranije je portparolka Istražnog komiteta Rusije Svetlana Petrenko saopštila da je napadač imao dijagnostifikovano oboljenje mozga 2020. godine.

Kako javlja Sputnjik, optuženi nije odgovorio na pitanja novinara u sudu o jučerašnjim događajima.

Kako je ranije saopštio portal “Lajf.ru“ pozivajući se na izvore, tokom pretresa u stanu napadača pronađene su komponente za pravljenje improvizovane eksplozivne naprave, flašu tinkture i nekakve “snimke“. Ističe se da je na mjestu tragedije zaplijenjeno 445 metaka za poluautomatsko oružje, nož i eskplozivna naprava. Prema riječima izvora, na licu mjesta pronađeno je i 29 čaura.

U pucnjavi koja se u utorak dogodila u školi u Kazanju poginulo je sedam učenika i dva nastavnika, a 23 osobe su povrijeđene. Predsjednik Tatarstana Rustam Minihanom izjavio je da je napadač 19-godišnji mladić koji je imao dozvolu za oružje.

U Tatarstanu je danas proglašen dan žalosti.