latinica  ћирилица
12/05/2021 |  19:10 ⇒ 20:00 | Autor: RTRS

Ko će se od opozicije odazvati na poziv SDP? (VIDEO)

Ko će se od opozicije iz oba entiteta odazvati na poziv SDP-a, da bi BiH od razdruživanja branili urušavanjem Srpske?
Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH - Foto: SRNA
Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiHFoto: SRNA

Da li je tajni sastanak u Parlamentu BiH, kojem su prisustvovali i čelnici SDS-a i PDP-a, razotkrio nove koalicije moglo bi se znati 18. maja, za kada je, pod okriljem SDP-a, zakazan novi susret opozicije?

Za sada bi se formiranju trećeg političkog bloka u Srpskoj i inicijativi SDP-a rado pridružila i SDA. Iako su najveći politički protivnici u Federaciji, izazov im je jedinstven nastup u Srpskoj.

O temama od nacionalnog interesa za Srpsku, poput platforme za dijalog sa drugim entitetom u posljednjih 10 godina nije bilo konsenzusa, a razlog je nezamjeranje političkom Sarajevu, kaže Srđan Mazalica poslanik SNSD u NSRS. On ponavlja da formiranje vlasti na nivou BiH sa političkim opcijama, koje su izborni pobjednici u oba entiteta, nije jednako koaliranju.

- To što oni nalaze političke partije sa kojima dijele neke zajedničke vrijednosti, to samo pokazuje da njihova politika nije "republikosrpskocentrična", nego imaju svoju viziju BiH, koju dijele sa nekim partnerima iz FBiH. Republika Srpska je za nas najvažnija i subjekt državnosti - rekao je Mazalica.

Više nije tajna da su lideri SDS-a i PDP-a Mirko Šarović i Branislav Borenović, prošle sedmice u zgradi Parlamentarne skupštine, prisustvovali na, za neke tajnom, a za neke - spontanom sastanku opozicije iz oba entiteta. Da li je na pomolu udruživanje?

- To je samo priča, sve je realno, kad bude realno - naveo je Miladin Stanić, predsjednik Kluba poslanika SDS u NSRS.

Ipak, pitanje je i da li je realno da će opozicija Republike Srpske ispoštovati dogovor iz prošlog mjeseca sa Јahorine, kada su tvrdili da će na izborima 2022. godine nastupati sa zajedničkim kandidatima? Nenad Nešić, predsjednik DNS-a, kaže da će njegova stranka samostalno izaći na izbore.

- DNS nastupa samostalno na političkoj sceni Republike Srpske i BiH, i tako ćemo nastupiti na opštim izborima. Postizborna saradnja je moguća, ali samo uz princip da će se poštovati stavovi Srpske i njen status - istakao je Nešić.

Mijenjanje političke scene, plasiranje teze o građanskoj BiH, ukratko urušavanje Srpske, jasna je namjera SDP-a koji poziva sve koji drže do, kako kažu, teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH da im se pridruže na sastanku 18. maja.

- Naše je mišljenje da se BiH brani u Republici Srpskoj, da se brani suprostavljanjem idejama razdruživanja, mirne podjele, i uopšte priče o tim temama  - smatra Nermin Nikšić, predsjednik SDP BiH.

Ideja je u Federaciji okupila i nepomirljive političke opcije. SDA je podržala poziv SDP-a na okupljanje svih probosanskih stranaka u Srpskoj. Ako im se pridruži politički i ideološki nespojiva opozicija Republike Srpske, cilj im može biti samo jedan - želja za vlašću.